Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en Ton Oomen samen op bezoek in Tilburgs Ziekenhuis.


27 mei 2008

Op 25 mei was Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, te gast in Noord-Brabant. Ze deelde samen met Ton Oomen, de voorzitter van de Partij voor de Dieren, werkgroep Noord-Brabant, diervriendelijke vissencadeautjes aan de patiëntjes op de kinderafdeling van het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg . De cadeautjes dienen als alternatief voor de vissenkommen die het ziekenhuis sinds kort verhuurt. Het ziekenhuis zegt daarmee een alternatief te willen bieden voor het bosje bloemen of mandje fruit dat door bezoek van de patiënten wordt meegebracht. Hoewel het een sympathiek streven is om de gastvrijheid en het “thuisgevoel” te verbeteren verbaast de Partij voor de Dieren zich over de actie vanwege het dierenleed dat gepaard gaat met de vissenkom. De partij denkt dat patiënten eerder opfleuren van presentjes waarvoor geen dieren hoeven te lijden, en komt daarom met diervriendelijke vissencadeautjes voor de jongste patiëntjes van het ziekenhuis.

De kinderen waren verrast en blij met de cadeautjes die zij kregen uit handen van Esther. Op de foto’s zijn geen kinderen te zien omdat ouders dat liever niet wilden. Het is begrijpelijk dat kinderen in een dergelijke kwetsbare situatie daarin terughoudend zijn. Ook het personeel van de kinderafdeling was enthousiast over de positieve manier waarop de Partij voor de Dieren aandacht schonk aan de verhuur actie van vissenkommen. Niemand was er zich van bewust dat de actie zoveel ophef zou geven. De verpleegkundigen stonden dan ook nu pas stil bij het gegeven hoe het voor vissen moet zijn in levenslange opsluiting in een te kleine vissenkom.

Dat de kleine vissenkom een slechte leefomgeving is bleek op de terugweg uit het ziekenhuis toen Esther en Ton de “viskomwinkel” van het ziekenhuis passeerden. Daar stonden ruim 20 vissenkommen met daarin per kom 3 sluierstaartgoudvissen. In een van die kommen zagen we een zieke vis die nauwelijks meer kon zwemmen. Niemand in het ziekenhuis die daarop aan te spreken was. Maandag zou er weer iemand zijn…

Daarnaast bood Ton Oomen de directie van het ziekenhuis een dvd aan met negen oneindige films van onder andere een haardvuur, wolkenluchten en een aquarium, als alternatief voor een vissenkom voor de volwassen patiënten. Patiënten kunnen hiermee genieten van de beelden van vissen in een leefomgeving die meer tegemoet komt aan hun natuurlijke behoeften. Deze DVD kan door het ziekenhuis op gezette tijden op het interne tv netwerk worden geprogrammeerd.

Enkele maanden geleden diende de Partij voor de Dieren een motie in voor een verbod op de verkoop van vissenkommen. In Duitsland geldt een dergelijk verbod al jaren. Minister Verburg van LNV was het met de partij eens dat een ronde kom geen geschikte huisvesting is voor vissen, maar voelde er niets voor de vissenkom uit het assortiment van dierenspeciaalzaken te schrappen. De Partij voor de Dieren blijft aandringen, zeker nu de brancheorganisatie van dierenspeciaalzaken aan de partij heeft laten weten geen bezwaren te hebben tegen een verbod op de vissenkom.
De Partij voor de Dieren heeft de directie van het ziekenhuis dan ook gevraagd om te stoppen met het verhuren van vissenkommen.