Unieke dieren­opvang met sluiting bedreigd


20 april 2008

Laarbeek- 20 april 2008. Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel, waar ruim 500 katten en honden worden opgevangen voldoet volgens de gemeente niet aan de regels. Daarom moeten zij vóór 22 mei haar deuren sluiten, onder dreiging van een dwangsom van € 75.000. Niet eerder in haar korte bestaan ontving de Partij voor de Dieren zoveel mails van mensen die, terecht, ongerust zijn over deze situatie. Afgelopen vrijdag bracht de werkgroep Noord-Brabant van de Partij voor de Dieren een werkbezoek aan het Dierenthuis. Zij onderzoekt nu in samenspraak met de beheerders wat de mogelijkheden zijn om de problemen op te lossen.

Stichting Dierenthuis is gevestigd in Aarle-Rixtel, gemeente Laarbeek, net boven Helmond. Het is een zeer bijzondere opvang en de enige in Nederland, die een permanent thuis geeft aan afgeschreven asieldieren. Oude zieke honden, verwilderde katten en katten besmet met het kattenaids- en/of leucosevirus vinden hier een blijvend thuis. Op dit moment geeft Stichting Dierenthuis onderdak aan ongeveer 500 katten en 60 honden. Dieren die elders langdurig onplaatsbaar bleken, worden bij Stichting Dierenthuis met veel liefde en zorg omringd, zodat ze eindelijk van een fijn leven mogen genieten.

Deze honden en katten worden van heinde en verre naar Dierenthuis gebracht. Vele dierenasiels en stichtingen op het gebied van dierenwelzijn wisten de afgelopen jaren de weg naar Dierenthuis te vinden. Een onmisbare plek, een pareltje voor de Nederlandse dierenopvang; het enige andere alternatief voor de honden en/of katten binnen deze opvangcentra is euthanasie.

Tijdens het werkbezoek was de Partij voor de Dieren positief getroffen en verrast door de geweldige locatie en de inzet van de drie beheerders en vele vrijwilligers van deze stichting. Honderden katten en honden leven harmonieus met elkaar zonder hokken of tralies in hun zeer royale groepshuisvestingen. De diashow op hun website geeft hiervan een goed beeld:

http://www.dierenthuis.nl/nl/dia/dia.php


In het najaar van 2007 is Dierenthuis verhuisd van hun oude, te kleine, stek in Wilbertoord naar een nieuwe, prachtige plek in Aarle-Rixtel. Een enorme klus voor alle vrijwilligers en bewoners van Stichting Dierenthuis. Maar omwonenden, en vooral de gemeente, maken nu bezwaar tegen de aanwezigheid van Dierenthuis. In de visie van de gemeente is de vestiging van het Dierenthuis strijdig met het bestemmingsplan buitengebied. De Partij voor de Dieren heeft inzage gehad in het onderzoeksdossier van de gemeente en concludeert dat het onderzoek aan alle kanten rammelt. De gemeente lijkt echt alles uit de kast getrokken te hebben om te zoeken naar overtredingen van regelgeving. Stichting Dierenthuis heeft dit met haar advocaat aangevochten, maar de bestuursrechter heeft de gemeente gelijk gegeven. Het dierenthuis beraadt zich nu op hoger beroep.

De Partij voor de Dieren onderzoekt in samenspraak met de stichting wat de andere mogelijkheden zijn om sluiting te voorkomen. Als gemeente en omwonenden hun zin krijgen zullen 560 zieke, bejaarde en verwilderde dieren in één klap dakloos worden. Dit mag natuurlijk niet gebeuren. U kunt ook wat doen. Laat zien dat u het onmisbare werk van Dierenthuis steunt door de petitie te ondertekenen:

http://www.axci.nl/axci/index.php?ln=ned&show=petitie&id=1365

Stuur deze link door aan familie, vrienden en bekenden.
Stichting Dierenthuis kan alle steun gebruiken!