Vakbonds­krant CNV onderwijs: Kippen­schuur bio-industrie naarste klas­lokaal van Nederland


10 februari 2008

In de vakbondskrant CNV Onderwijs nr. 1, wordt de kippenschuur uit de bio-industrie als voorbeeld gebruikt om te illustreren hoe ‘het naarste klaslokaal van Nederland’ eruit ziet.

Benauwd, te warm en oncomfortabel. Dit naar aanleiding van het lespakket van Wakker Dier ‘Dier en Industrie’ dat aangeboden wordt aan leraren van groep 7 en 8.
Een pluimveehouder voelt zich aangesproken en reageert in het volgende nummer verontwaardigd met de stelling: “een kip die zich niet goed voelt zal geen ei leggen”.
Het antwoord op zijn brief is gelukkig ook geplaatst door het Schooljournaal, zodat onderwijzers die dit wekelijks uitkomend krantje toch als hun lijfblad beschouwen weten dat hun leden alert zijn op bio-industrie propaganda.

Een werkgroeplid van de Partij voor de Dieren Noord-brabant reageerde als volgt:

“Als men kinderen respect, normen en waarden aan wil leren, begint dat al heel vroeg met de zorg voor een huisdier. Ieder kind heeft het in zich om te beseffen dat alleen eten en drinken niet genoeg is voor hond of kat. Een kip heeft dan wel geen hoge knuffelwaarde, maar heeft nog steeds hetzelfde survivalinstinct dat haar noopt haar ei te verstoppen en hoger op een tak te slapen. Een kip in een legbatterij, met minder ruimte dan een A-viertje om te leven, afgekapte snavel, schurend langs metalen roosters, dag in dag uit tussen het gekrakeel van haar kooigenoten, is als dier verworden tot een eiermachine.

Als men kinderen vertelt dat dit alleen vanwege economisch gewin plaatsvindt, zijn zij in eerste instantie geschokt en verdrietig. Om op te groeien tot een uitgebalanceerde persoonlijkheid is het van belang dat zij kennis nemen van de diervriendelijke alternatieven voor de bio-industrie. Een kind al vroeg confronteren met leugens van de bio-industrie door te beweren dat een kip geen ei legt als zij zich niet goed voelt, is een grote didactische misser.”