Zijn naam was Jaquerito, hem te zien sterven noemt men een ‘feest’.


13 september 2007

Dinsdag 9 september is het hoogtepunt van het Festival Toro de la Vega in Tordesilla en zal Jaquerito -een prachtige zwarte stier van 595 kilo- door de straten gejaagd worden. Weken van te voren stellen plaatselijke krantjes hem al voor met foto’s, achtergrond, gewicht, karakter, hoe duur hij is (3.600 euro).
Om 11 uur precies zal hij losgelaten worden door mannen in traditionele kleding, die met speciale stokken hem zó zullen gaan opjutten dat ’ie gaat rennen. Daarachter komt een hysterische menigte met vuurwerk en geschreeuw. Speciaal gekozen mannen steken vervolgens op de route lange metalen lansen zo diep mogelijk in zijn lichaam. Alles is toegestaan bij dit barbaarse festijn, de staart wordt afgesneden terwijl het dier rent, zijn testikels worden onder gejoel afgehakt. Bloedend en met rollende ogen rent het beest door het middeleeuwse stadje. Vrouwen en kinderen zitten op de leuning van een brug en mensen hangen aan lantaarnpalen om niets van dit gruwelijk geheel te missen.
Nog steeds wordt dit hele gebeuren door de gemeente gesubsidieerd met kleurige boekjes en folders die gratis bij de VVV liggen.

Maar de weerstand tegen deze dierenmishandeling in Spanje groeit óók en dit jaar heeft het CAS (Comité Anti Stierenvechten) samen met de partij PACMA (Partido Antitaurino contra el Maltrato Animal) een grootse campagne en demonstratie georganiseerd.
Vooraf was er een persconferentie waarbij 2000 Nederlandse handtekeningen werden overhandigd.

Demonstranten met T-shirts "Jacquerito, slachtoffer van wreedheid" en de vlag pleit voor "LEVEN"

Zondag, twee dagen vóór het afslachten van Jaquerito, reden 14 bussen in colonne met 700 demonstranten naar het kleine stadje. Een politiemacht van ongeveer 60 agenten stond klaar om de demonstranten te beschermen tegen de zéér agressieve dorpelingen, die in voorgaande jaren dierenvrienden met stenen, tomaten en eieren bekogelden. De demonstratie is verder zonder incidenten verlopen en heeft veel aandacht in de pers en op tv gehad.

De Spaanse dierenrechtenbeweging is springlevend, gepassioneerd en kleurrijk. Bestaat uit jonge en oude mensen, alternatievelingen, chique dames uit Madrid, bebaarde schrijvers, filosofische intellectuelen, veganistische koks, studenten en secretaresses: schouder aan schouder hebben wij de slogans geroepen en mededogen gevraagd voor Jaquerito. Het was een voorrecht om hier deel van uit te maken. Het geeft mij de hoop dat de mensheid dieren ooit zal kunnen zien als feestelijk en mooi zonder daarbij de lust te voelen hen pijn te doen.

de stierenvechterslobby fotoshopt schaamteloos Christus op hun posters die zijn zegen geeft

een demonstrant samen met de directeur van CAS

Marianne Stolp

Loon op Zand, 12 september 2007

Gerelateerd nieuws

Opinie: Monsterbedrijven in opmars: Esthetiek wint het van ethiek

Bron: Eindhovens Dagblad 13-09-2007 Brabant lijkt de ideale provincie voor varkensflats. Men is traditioneel al wat gewend ...

Lees verder

Niet nog 'n CO2-braker in Geertruidenberg

Statenvragen van de PvdD Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS op grond van artikel 3.2 van het Reglement van Or...

Lees verder