Ontwik­keling van glas­tuinbouw in Brabant in relatie tot de vast­stelling van teelt­gebied Zundert


Indiendatum: apr. 2012

Bij brief van 23 april 2012, ingekomen op 23 april 2012, heeft u namens de Statenfractie van de Partij voor de Dieren op grond van het Reglement van Orde voor Provinciale Staten een schriftelijke vraag gesteld, te weten:

Vrijdag 13 april werd de Tweede wijziging van de Verordening Ruimte besproken in de commissie Ruimtelijke Ordening en Wonen. Daarin is ondermeer een regeling opgenomen voor de verdere ontwikkeling van de bomenteelt in Treeport Zundert. Het betreft een nieuw opgenomen artikel 8.5, waarbij regels zijn gesteld voor het teeltgebied Zundert. In de Beleidsnota Glastuinbouw 2006 van de provincie Noord Brabant is vastgelegd dat glastuinbouwgebieden worden ondergebracht in zogenaamde concentratiegebieden. Dit zijn begrensde gebieden, die zijn aangewezen in de Structuurvisie (voorheen Streekplan 2002) of de Verordening ruimte, waar ruimte is voor meerdere glastuinbouwbedrijven. In de Beleidsnota Glastuinbouw heeft de provincie de volgende doelstelling vastgelegd: tot 2015 een groei tot 1500 hectares glastuinbouw en tot 2020 een groei tot 1800 hectares glastuinbouw.

De Verordening ruimte stelt dat glastuinbouwgebieden als zodanig aangeduide gebieden zijn waarvan de geometrische plaatsbepaling en de begrenzing met een nauwkeurigheid van 25 meter zijn vastgelegd. Binnen een concentratiegebied kan onderscheid worden gemaakt tussen
mogelijke doorgroeigebieden en projectvestigingsgebieden. In een mogelijk doorgroeigebied is een beperkt aantal glastuinbouwbedrijven aanwezig. Projectvestigingsgebieden zijn gebieden waar een cluster van glastuinbouwbedrijven mogelijk is.

De Partij voor de Dieren wil u naar aanleiding van bovengenoemde enkele vragen voorleggen.

In de Beleidsnota Glastuinbouw staan in Tabel 1 de concentratiegebieden voor de glastuinbouw aangegeven, die door de provincie als zodanig zijn aangewezen.

1) Zijn er, naast Treeport Zundert, nog andere gebieden als concentratiegebied aangewezen? Zo ja, welke en wat is de omvang daarvan in hectares?

In Tabel 2 van de Beleidsnota Glastuinbouw zijn de mogelijke doorgroeigebieden voor glastuinbouw binnen de concentratiegebieden aangegeven.
2) Welke van deze gebieden zijn door de provincie vastgesteld als doorgroeigebied of gebied voor teeltondersteunende kassen?

3) Hebben betrokken gemeenten in hun bestemmingsplannen vastgelegd hoe de toedeling is binnen de concentratiegebieden aan doorgroeiruimte of projectvestigingsgebied? Zo ja, wanneer was dat?

Uit het ETIN-rapport (2005) “Glastuinbouwontwikkeling in Noord Brabant” wordt de gewenste ontwikkeling voor 2015 geschat op 1800 hectares en voor 2020 op 2000 hectares.

4) Kan de provincie op basis van de jaarlijkse monitoring aangeven hoe groot het areaal glas is dat momenteel in Noord Brabant binnen de concentratiegebieden in gebruik is voor de glastuinbouw? Zo ja, hoeveel hectares zijn dat nee, waarom niet?

Het uitgangspunt van de provincie is volgens de Nota Glastuinbouw dat de glastuinbouw zich tot binnen de concentratiegebieden beperkt. De provincie constateert dat gezien de achterblijvende ontwikkeling van de concentratiegebieden, er mogelijkheden zijn om hier vanaf te wijken. De provincie wijst zelf geen nieuwe vestiginggebieden buiten de concentratiegebieden aan, maar stelt een aantal criteria op waaraan nieuwe gebieden moeten voldoen, en biedt daarmee ruimte aan initiatieven.

5) Zijn er nieuwe ontwikkelingsgebieden buiten de concentratiegebieden in aanvraag? Zo ja, om hoeveel hectares gaat het?

6) Wie is het bevoegde gezag om deze gebieden als doorgroei- of vestigingsgebied vast te stellen, de provincie of de gemeente? Op welke wijze is dat juridisch geregeld?

7) Hoe verhouden deze mogelijke uitbreidingen zich tot de gewenste maximale hoeveelheid hectares glas, te weten 1500 in 2015? Wordt dat aantal hectares daarmee of in de toekomst overschreden?

Uit een Inventarisatie glastuinbouw (aan de hand van luchtfoto’s uit 2008) van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij, gepubliceerd in 2010, blijkt dat het maximale areaal van 1800 ha voor 2020 al in 2008 was bereikt.

8) Is de provincie op de hoogte van deze overschrijding? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft de provincie geen actie ondernomen om de hoeveelheid geplande glastuinbouw te beperken?

9) Wanneer bovenstaande constatering klopt, is het realistisch om nieuwe concentratiegebieden voor glastuinbouw aan te wijzen? En plaatst dit de aanwijzing van gemeente Zundert als nieuw concentratiegebied in een ander daglicht? Zo nee, waarom niet?

10) Wanneer bovenstaande constatering klopt, Heeft het bereiken van het maximale areaal aan glastuinbouw gevolgen voor de aanwijzing van nieuwe gebieden? Zo nee, waarom niet?

Indiendatum: apr. 2012
Antwoorddatum: 15 mei 2012

Wij beantwoorden deze schriftelijke vragen als volgt.


1. Zijn er, naast Treeport Zundert, nog andere gebieden als concentratiegebied aangewezen? Zo ja, welke en wat is de omvang daarvan in hectares?

Nee, dit gebied is overigens geen specifiek glastuinbouwconcentratiegebied zoals doorgroeigebieden en (project)vestigingsgebieden. Teeltgebied Zundert is een gebied waar de boomteelt/tuinbouw op diverse manieren extra ontwikkelingsruimte krijgt o.a. op het gebied van de teelt onder glas.

In Tabel 2 van de Beleidsnota Glastuinbouw zijn de mogelijke doorgroeigebieden voor glastuinbouw binnen de concentratiegebieden aangegeven.

2.Welke van deze gebieden zijn door de provincie vastgesteld als doorgroeigebied of gebied voor teeltondersteunende kassen?

In de tabel behorend bij bijlage 2 van de Beleidsnota Glastuinbouw (november 2006) zijn de al in het Streekplan 2002 aangewezen 30
glastuinbouwconcentratiegebieden opgenomen. Daarbij is onderscheid gemaakt in (project)vestigingsgebieden en mogelijke doorgroeigebieden. Al deze glastuinbouwconcentratiegebieden zijn opgenomen op de kaarten van de Verordening Ruimte fase 1 vastgesteld op 23 april 2010 en op 1 juni 2010 in werking getreden. In de Beleidsnota Glastuinbouw zijn nog geen gebieden met extra ruimte voor
teeltondersteunende kassen opgenomen. Bij de vaststelling van de VR fase 1 zijn gebieden met extra ruimte voor teeltondersteunende kassen aangewezen bij Haaren, Rucphen, Laarbeek en Boxmeer. De Beleidsnota Glastuinbouw is overigens ingetrokken als gevolg van de vaststelling van de Structuurvisie en de Verordening Ruimte.

3.Hebben betrokken gemeenten in hun bestemmingsplannen vastgelegd hoe de toedeling is binnen de concentratiegebieden aan doorgroeiruimte of projectvestigingsgebied? Zo ja, wanneer was dat?

De projectvestigingsgebieden AFC-Nieuw Prinsenland en Deurne hebben beiden een vastgesteld bestemmingsplan. Om de ontwikkelingsruimte voor glastuinbouw in vestigings en doorgroeigebieden planologisch mogelijk te maken dienen gemeenten dit in hun bestemmingsplan vast te leggen. Er is op dit moment nog niet voor elk vestigings- en doorgroeigebied een actueel én
onherroepelijk bestemmingsplan.

Uit het ETIN-rapport (2005) “Glastuinbouwontwikkeling in Noord Brabant” wordt de gewenste ontwikkeling voor 2015 geschat op 1800 hectares en voor 2020 op 2000 hectares.

4.Kan de provincie op basis van de jaarlijkse monitoring aangeven hoe groot het areaal glas is dat momenteel in Noord Brabant binnen de concentratiegebieden in gebruik is voor de glastuinbouw? Zo ja, hoeveel hectares zijn dat nee, waarom niet?

De provincie voert een 2-jaarlijkse monitoring uit. De gegevens van de nieuwste monitoring komen in het 4e kwartaal van 2012 beschikbaar in het kader van de 18 februari 2011 in de Statencommissie Ruimte en Milieu aangekondigde mogelijke actualisatie van ons glastuinbouwbeleid. Het uitgangspunt van de provincie is volgens de Nota Glastuinbouw dat de glastuinbouw zich tot binnen de concentratiegebieden beperkt. De provincie constateert dat gezien de achterblijvende ontwikkeling van de concentratiegebieden, er mogelijkheden zijn om hier vanaf te wijken. De provincie wijst zelf geen nieuwe vestiginggebieden buiten de concentratiegebieden aan, maar stelt een aantal criteria op waaraan nieuwegebieden moeten voldoen, en biedt daarmee ruimte aan initiatieven.

5.Zijn er nieuwe ontwikkelingsgebieden buiten de concentratiegebieden in aanvraag? Zo ja, om hoeveel hectares gaat het?
Nee.

6.Wie is het bevoegde gezag om deze gebieden als doorgroei- of vestigingsgebied vast te stellen, de provincie of de gemeente? Op welke wijze is dat juridisch geregeld?

De aanwijzing van nieuwe vestigingsgebieden voor glastuinbouw kan alleen via een wijziging van de Verordening Ruimte. Hiervoor zijn Provinciale Staten het bevoegd gezag.

7.Hoe verhouden deze mogelijke uitbreidingen zich tot de gewenste maximale hoeveelheid hectares glas, te weten 1500 in 2015? Wordt dat aantal hectares daarmee of in de toekomst overschreden?

Deze vraag is niet aan de orde gezien de antwoorden op vraag 6 en 5.

Uit een Inventarisatie glastuinbouw (aan de hand van luchtfoto’s uit 2008) van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij, gepubliceerd in 2010, blijkt dat het maximale areaal van 1800 ha voor 2020 al in 2008 was bereikt.

8.Is de provincie op de hoogte van deze overschrijding? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft de provincie geen actie ondernomen om de hoeveelheid geplande glastuinbouw te beperken?

Uit de Inventarisatie glastuinbouwbedrijven Noord-Brabant, referentiejaar 2008, ter kennisname aangeboden aan de Statencie R&M op 24-09-2010, blijkt dat er in 2008 geen sprake was van een overschrijding.

9.Wanneer bovenstaande constatering klopt, is het realistisch om nieuwe concentratiegebieden voor glastuinbouw aan te wijzen? En plaatst dit de aanwijzing van gemeente Zundert als nieuw concentratiegebied in een ander daglicht? Zo nee, waarom niet?

Deze vraag is niet aan de orde , gezien het antwoord bij vraag 5.

10.Wanneer bovenstaande constatering klopt, Heeft het bereiken van het maximale areaal aan glastuinbouw gevolgen voor de aanwijzing van nieuwe gebieden? Zo nee, waarom niet?

Deze vraag is niet aan de orde, gezien de antwoorden bij vraag 9 en 5.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,
Voorzitter, Secretaris,

Interessant voor jou

Bescherming akker- en weidevogels

Lees verder

Vragen over het door de provincie subsidiëren van proeven met oliefilms op varkens

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer