Technische vragen naar aanleiding van de themabijeenkomst Water en Bodem tijdens de programmeringsdag van 6 oktober 2023
Indiendatum: 6 okt. 2023
De themabijeenkomst Water en Bodem heeft bij ons geleid tot de volgende vragen.
1. Hoe loopt het met de grondbeschikbaarheid voor het behalen van de KRW-doelstellingen?
2. Wat doen de desbetreffende Waterschappen voor het behalen van de doelstellingen?
3. Wat doet de Provincie?
4. Wie voert de regie in de verschillende KRW-projecten?
5. Bij welke KRW-projecten zijn er knelpunten?
6. Is er een plan van aanpak om deze knelpunten op te lossen? En zo ja, wat is dat?
Indiendatum:
6 okt. 2023
Antwoorddatum: 19 okt. 2023
1. Hoe loopt het met de grondbeschikbaarheid voor het behalen van de KRW-doelstellingen?
Antwoord:
Met onze partners (waterschappen, terrein beherende organisaties, gemeenten, etc.) hebben we afspraken over de realisatie van Natte Natuurparels en het Natuur Netwerk Brabant (als onderdeel van de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA)), vaak ook in mederealisatie van andere doelen (bijvoorbeeld landbouwkundig perspectief). Op basis hiervan vinden gesprekken plaats met grondeigenaren, waarbij de insteek vrijwillige deelname is. In ongeveer één op de zes projecten stagneert de grondverwerving. De belangrijkste redenen hiervoor zijn: het huidig instrumentarium en/of de middelen voor grondverwerving lijken niet toereikend om tot overeenstemming met eigenaren te komen; de grondmarkt staat onder druk. Daarnaast is het gebrek aan ruilgrond een beperkende factor in veel gebieden.
2. Wat doen de desbetreffende Waterschappen voor het behalen van de doelstellingen?
Antwoord:
Met elk waterschap is een maatwerkovereenkomst (MOK) groenblauwe opgaven (2022-2027) afgesloten waarover Provinciale Staten zijn geïnformeerd. In de MOK’s zijn de groenblauwe opgaven opgenomen waar provincie en waterschap samen uitvoering aan willen geven en die zijn opgenomen in het Regionaal Water en Bodem Programma (RWP) van de provincie en het Waterbeheerprogramma van het desbetreffende waterschap. In de MOK hebben provincie en waterschap afgesproken al datgene te doen wat binnen hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden ligt om de afgesproken prestaties in de MOK te realiseren, gericht op maximaal doelbereik in 2027 voor de KRW. Een voorbeeld van die prestaties zijn kilometers beekherstel, aanleg van natuurvriendelijke oevers, opheffen van vismigratieknelpunten en hydrologisch herstelmaatregelen van de Natte Natuurparels. We noemen dit ook wel de KRW-inrichtingsmaatregelen. Daarnaast draagt het waterschap ook bij aan een vitale bodem via het programma BodemUP en aan het vasthouden van water in het kader van Deltaplan Hoge Zandgronden (DHZ) t.b.v. de grondwateraanvulling. Zie ook de gemaakte afspraken met o.a. de waterschappen in de Droogteagenda en de waterbeheerprogramma’s van de waterschappen zelf.
3. Wat doet de Provincie?
Antwoord:
De provincie heeft met elk waterschap een MOK afgesloten, zie antwoord 2. In de MOK is afgesproken dat de subsidiabele kosten van de KRW-inrichtingsmaatregelen 50/50 door de provincie en waterschap worden gefinancierd. Daarnaast heeft de provincie samen met waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel financiering vrijgemaakt voor het aantrekken van extra capaciteit om de uitvoering te versnellen. Verder is de provincie strategisch grondwaterbeheerder en voeren we regie op de Droogteagenda in het Breed Bestuurlijk Grondwateroverleg (BBG).
4. Wie voert de regie in de verschillende KRW-projecten?
Antwoord:
Regie op de KRW-projecten vindt plaats op verschillende schaal niveaus. De provincie is strategisch grondwaterbeheerder en coördineert vanuit die rol de uitvoering van de Brabantse Droogteagenda, en maakt afspraken met de grote onttrekkers als de drinkwaterbedrijven en de industrie.
Daarnaast houdt de provincie regie op de uitvoering middels een Brabantbrede adaptieve programmering van de groenblauwe projecten (KRW opgave). In het opdrachtgeversoverleg Gebiedsgerichte aanpak groenblauw (GGA) wordt gesproken met de partners over de voortgang en de knelpunten.
De waterschappen voeren de regie op de uitvoering van de maatregelen in hun eigen beheergebied. Daar koppelen ze twee keer per jaar over terug richting de provincie in de voortgangsgesprekken die in het kader van de adaptieve programmering worden gehouden. In een structureel afstemmingsoverleg per waterschap worden specifieke vraagstukken per beheergebied besproken.
5. Bij welke KRW-projecten zijn er knelpunten?
Antwoord:
Met name bij de projecten waar grondbeschikbaarheid een vereiste is, zoals hydrologische herstelmaatregelen t.b.v. de Natte Natuurparel, beek- en kreekherstel en aanleg van ecologische verbindingszones.
6. Is er een plan van aanpak om deze knelpunten op te lossen? En zo ja, wat is dat?
Antwoord:
Voor de uitvoering van de KRW is een breed instrumentarium beschikbaar van verleiden tot verplichten (zoals Strategische grondaankoop, waarbij een belangrijk deel gericht is op grondbeschikbaarheid. Dit mede in het teken van het voornemen in het Bestuursakkoord om ons maximaal in te spannen en de benodigde maatregelen te treffen om aan de verplichting van de KRW in 2027 te voldoen. Per gebied wordt in goede samenspraak met de partners bekeken welk instrument het meest wenselijk is.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen over de brief van Fauna Opvang Brabant betreffende de opvang van inheemse dieren in Brabant
Lees verderVragen over de vertraging van de komst van de intercitylijn Eindhoven - Aken
Lees verder