Vervolgvragen over schadevergoeding en subsidie met betrekking tot het samenleven met de wolf
Indiendatum: 14 nov. 2024
Hartelijk dank voor de beantwoording van onze vragen over schadevergoeding en subsidie met betrekking tot het samenleven met de wolf. De beantwoording heeft bij ons geleid tot twee vervolgvragen.
1. Hoe verklaart u de dalende lijn in de uitkeringen van schades in verband met de wolf?
2. Welke voordelen ziet u in het hebben van een stabiele wolvenpopulatie in Brabant?
Wij vernemen graag uw reactie en danken u bij voorbaat voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Ellen Putman,
Partij voor de Dieren Noord-Brabant
Indiendatum:
14 nov. 2024
Antwoorddatum: 2 dec. 2024
Hartelijk dank voor de beantwoording van onze vragen over schadevergoeding en subsidie met betrekking tot het samenleven met de wolf. De beantwoording heeft bij ons geleid tot twee vervolgvragen.
1. Hoe verklaart u de dalende lijn in de uitkeringen van schades in verband met de wolf?
Antwoord:
De afname van schade veroorzaakt door de wolf in Brabant kan meerdere oorzaken hebben. Factoren die wij constateren en mogelijk van invloed zijn geweest op de schadecijfers;
- De wolf die gevestigd was in zuidoost-Brabant, is sinds de zomer van 2023 verdwenen. Daarmee is de schade in dit gebied afgenomen. Ook zijn er in het gebied preventieve maatregelen genomen.
- Het aantal zwervende wolven in 2023 was lager dan de jaren ervoor. Deze aantallen kunnen echter fluctueren.
- Niet elke wolf veroorzaakt schade aan landbouwhuisdieren. Verschillen in karakter en aangeleerde eigenschappen zijn daarin mede bepalend. Zo was er in 2020 één specifieke wolf die een sterke focus had op schapen en disproportioneel veel schade veroorzaakte. Dit heeft de schadecijfers in 2020 beïnvloed.
- Verder kunnen nog niet echt spreken van een trend in de schadecijfers. Een periode van vier jaar wolven in Brabant is daarvoor te kort.
2. Welke voordelen ziet u in het hebben van een stabiele wolvenpopulatie in Brabant?
Antwoord:
We hebben op dit moment geen stabiele wolvenpopulatie in Brabant. Daarvoor zijn er te weinig gevestigde wolven en roedels aanwezig. Wanneer wolven zich vestigen in gebieden met voldoende bosbedekking en voedselbeschikbaarheid zal er op termijn een min of meer stabiele situatie ontstaan. In beginsel zal de populatie groeien maar deze wordt na verloop van tijd gedempt door territorialiteit en andere groei regulerende factoren. De uiteindelijke wolvenpopulatie zal schommelen rond de ecologische draagkracht van het gebied. De voordelen van een stabiele wolvenpopulatie zijn met name de positieve effecten op natuur, biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen. In landen waar wolven langer voorkomen zien we dat wolven invloed hebben op het gedrag van grote herbivoren (edelhert, ree, wild zwijn). Die verplaatsen zich meer waardoor er plaatselijk minder vraat optreedt aan vegetaties. Vegetaties krijgen daardoor meer kans zich te ontwikkelen en bossen verjongen daar waar wolven leven. Andere soorten planten en dieren profiteren daarvan. Wolven zijn tevens leveranciers van kadavers in de natuur. Uit het project Dood doet leven van Stichting Ark, weten we dat kadavers in de natuur een belangrijke bron vormen van nutriënten en mineralen. Dit draagt bij aan meer soortenrijkdom en het herstel van bodemleven. Tot slot zorgen wolven voor gezonde populaties van wilde diersoorten. Door predatie van verzwakte en zieke dieren, krijgen dierziekten minder kans zich te verspreiden. Deze effecten zorgen voor een rijkere en veerkrachtige natuur en kunnen als ecosysteemdiensten beschouwd worden. Of en hoe deze effecten in Brabant uitpakken is op dit moment nog niet te voorspellen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen over het Actieplan bestrijdingsmiddelen en boomteelt
Lees verderVragen over de relevantie van energiebesparing door de samenleving als collectief en de wenselijkheid van een doelstelling over energiebesparing in het energiebeleid
Lees verder