Vragen over de relevantie van energiebesparing door de samenleving als collectief en de wenselijkheid van een doelstelling over energiebesparing in het energiebeleid
Indiendatum: 15 nov. 2024
Geacht college,
In de Statenmededeling Uitvoeringsagenda Energie 2024-2027 gaat u onder meer in op de mogelijkheden van een doelstelling met betrekking tot energiebesparing, in de Uitvoeringsagenda (UA). U geeft aan dat het toevoegen van zo een doelstelling volgens u niet mogelijk is, en wijst daarbij op de wisselwerking tussen enerzijds meer individuele energiebesparende ontwikkelingen en anderzijds de groei van de economie. Bondig gezegd: energiebesparende maatregelen kunnen onder de streep teniet worden gedaan door een stijgende energievraag.
Wij hebben hierover enkele vragen.
1. Bent u het met ons eens dat de groei van de economie geen natuurwet is waarop wij als samenleving geen invloed hebben, gezien we nota bene economisch beleid voeren (provinciaal en landelijk) dat is gericht op economische groei (al dan niet ‘groen’)? Zo nee, graag een toelichting waaruit blijkt dat we als samenleving geen invloed hebben op de groei van de economie.
2. Bent u het met ons eens dat politieke keuzes betreffende (de groei van) de economie ook gevolgen hebben op het vlak van energieverbruik en dus -besparing? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u het met ons eens dat energiebesparing in eerste plaats collectieve relevantie heeft – m.a.w.; het gaat erom dat we als samenleving, als collectief, energie besparen t.b.v. het klimaat[1] – en dat energiebesparing op het niveau van individuele gebruikers daaraan ondergeschikt is (los van het financieel voordeel dat individuen kunnen hebben van energiebesparing)? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u het met ons eens dat energiebesparing als provinciaal belang geen doel op zich is, maar een middel met als doel CO2-reductie en uiteindelijk het behoud van een leefbaar klimaat voor ons en toekomstige generaties[2]? Zo nee, welk doel heeft energiebesparing als provinciaal belang volgens u?
5. Bent u het met ons eens dat een groeiende vraag naar energie – door een groeiende economie – direct invloed heeft op de doelen die we willen bereiken met energiebesparing, en dat individuele energiebesparing die teniet wordt gedaan door een groeiende economie daarvoor irrelevant is? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u het met ons eens dat een doelstelling met betrekking tot energiebesparing, waarbij uit wordt gegaan van het collectieve energieverbruik en de rol die de economie daarin speelt, recht doet aan de verwevenheid van verschillende provinciale beleidsonderwerpen (in dit geval vooral energie en economie) en in lijn is met het bestuursakkoord?[3]
7. Bent u bereid alsnog een doelstelling met betrekking tot energiebesparing toe te voegen aan de UA (bijvoorbeeld bij de eerstvolgende begrotingswijziging) die is gericht op het collectieve energiegebruik van de Brabantse samenleving? Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groet,
Nikky Hamerslag,
Partij voor de Dieren Noord-Brabant
[1] En ten behoeve van het voorkomen van netcongestie en daarmee hogere kosten, en ten behoeve van het onafhankelijk worden van onwenselijke regimes.
[2] Idem
[3] In het bestuursakkoord 2023-2027: “We versterken onze sturing op integraliteit en onderlinge samenhang tussen de diverse beleidsterreinen en de uitvoeringsorganisaties.”
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vervolgvragen over schadevergoeding en subsidie met betrekking tot het samenleven met de wolf
Lees verder