Vragen over de open­ge­scheurde mestsilo te Rijke­voort


Indiendatum: feb. 2013

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten betreffende de opengescheurde mestsilo te Rijkevoort.


Geacht college,

Door een explosie is op 17 februari jongstleden in Rijkevoort een mestsilo opengescheurd en een stal verwoest.1 Enkele duizenden liters mest zijn in een weiland terecht gekomen.2 Volgens het persbericht was de silo een aantal maanden daarvoor gekeurd en was het geen op zichzelf staand incident. Per jaar barst er gemiddeld drie keer een mestsilo open.

Dit heeft geleid tot de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat onveilige (exploderende) mestsilo’s een gevaar opleveren voor mens, dier en milieu? Zo ja, gaat u stappen ondernemen om dit gevaar af te wenden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

2. Komt er een onderzoek naar de schade die dit incident heeft berokkend op de bodemkwaliteit en het grond- en oppervlaktewater in de regio? Zo ja, wie gaat dat onderzoek doen? Zo nee, waarom niet?

3. Wie houdt toezicht op de kwaliteit van mestsilo's? Aangezien de defecten ogenschijnlijk te maken hebben met de kwaliteit en leeftijd van de mestsilo, denkt u dat er meer mestsilo's in Brabant zijn die een gevaar vormen? Zo ja, welke inschatting maakt u daarbij? Zo nee, waarom niet?

4. In het bericht is er sprake van dat door het opwerpen van een dam een grotere milieuschade is voorkomen. Bent u van mening dat er standaard preventief maatregelen zouden moeten worden genomen, zoals de aanleg van damwanden, om risico's met betrekking tot overlopen van mestsilo's in te perken? Zo nee, waarom niet?


Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,

ir. Marco van der Wel

Partij voor de Dieren

1 http://www.omroepbrabant.nl/?news/188804972/Mestsilo+ontploft+in+Rijkevoort+stal+verwoest,+strontmeer+in+weiland+++.aspx

2 http://www.omroepbrabant.nl/?news/1888771503/Schoonmaak+na+mestexplosie+in+Rijkevoort+duurt+nog+week+++++.aspx

Indiendatum: feb. 2013
Antwoorddatum: 11 mrt. 2013

Wij beantwoorden deze vragen als volgt.


1.Bent u het met ons eens dat onveilige (exploderende) mestsilo’s een gevaar opleveren voor mens, dier en milieu? Zo ja, gaat u stappen ondernemen om dit gevaar af te wenden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Ja, onveilige silo’s kunnen een gevaar opleveren. De kans dat silo’s exploderen is echter vrijwel nihil. Ook in dit geval heeft onderzoek uitgewezen dat van een explosie geen sprake was. Wij achten daarom verdere stappen niet nodig. De provincie is slechts in een beperkt aantal gevallen bevoegd gezag voor veehouderijen. Bovendien zijn mestsilo’s onderworpen aan landelijke regels. Nieuwe mestsilo’s moeten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Daarnaast is wettelijk vastgelegd dat silo’s een referentieperiode hebben, waarvan de tijdsduur afhangt van het soort materiaal waarvan de silo is gebouwd. Voordat de referentieperiode afloopt, moet de silo door een erkend bedrijf zijn gekeurd om vast te stellen of van een volgende periode van gebruik sprake kan zijn. Dit laat onverlet dat het ook belangrijk is dat de ondernemer zelf de silo regelmatig inspecteert op roest, lekkages e.d.


2.Komt er een onderzoek naar de schade die dit incident heeft berokkend op de bodemkwaliteit en het grond- en oppervlaktewater in de regio? Zo ja, wie gaat dit onderzoek doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Nee, er komt geen onderzoek naar de schade van dit incident. Uit informatie van het betreffende waterschap blijkt dat een buurman stroomafwaarts in een sloot twee keer een shovel zand heeft gekiept, en op deze manier verdere afstroming van de mest naar de beek de Hoge Raam heeft voorkomen. De betreffende eigenaar is ook in actie gekomen en heeft de mest op het perceel en in de sloot verwijderd. Onder andere het waterschap ziet toe dat het opruimen snel en afdoende geschiedt. Woensdag 27 februari was alles gereed. Omdat erf, percelen en sloten ontdaan zijn van mest, is er geen milieuschade meer. Er komt derhalve geen onderzoek.


3.Wie houdt toezicht op de kwaliteit van mestsilo’s? Aangezien de defecten ogenschijnlijk te maken hebben met de kwaliteit en de leeftijd van de mestsilo, denkt u dat er meer mestsilo’s in Brabant zijn die een gevaar vormen? Zo ja, welke inschatting maakt u daarbij? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Het bevoegd gezag houdt toezicht op de mestsilo’s. Voordat de referentieperiode afloopt, wordt de silo bovendien gecontroleerd door een erkend bedrijf. Aangezien de oorzaak van het openscheuren niet bekend is, kan niet geconcludeerd worden dat kwaliteit en leeftijd van de silo de reden van het openscheuren zijn. Wij hebben geen inzicht in het aantal mestsilo’s en de leeftijd daarvan. Wij zijn maar voor een zeer beperkt deel van de veehouderijen
het bevoegde gezag. Alleen van deze bedrijven hebben wij inzicht of er een mestsilo aanwezig is, welke soort en hoe oud deze is. Verder verwijzen wij u naar het antwoord op vraag 1.


4.In het bericht is er sprake van dat door het opwerpen van een dam een grotere milieuschade is voorkomen. Bent u van mening dat er standaard preventief maatregelen zouden moeten worden genomen, zoals de aanleg van damwanden, om risico’s met betrekking tot overlopen van mestsilo’s in te perken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Nee. In het onderhavige geval is sprake van het afdammen van een sloot om afstroming naar een beek te voorkomen. Dit is een noodmaatregel, want sloten afdammen belemmert niet alleen de ontwatering van het erf maar ook de waterhuishouding in de omgeving. Een damwand of een ringwal om mestsilo’s aanleggen lijkt geen kosteneffectieve maatregel en biedt geen afdoende oplossing voor een situatie als bij de silo in Rijkevoort. Er zijn voldoende controlemaatregelen en de kans op openscheuren is miniem. Wij zien geen aanleiding om dit te regelen.


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

Voorzitter, Secretaris,

Interessant voor jou

Vragen over de gevolgde procedures inzake een jachtstop in Brabant

Lees verder

Vragen bouwplannen in een stiltegebied in Hilvarenbeek

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer