Vragen over genetisch gemo­di­fi­ceerde orga­nismen


Indiendatum: jul. 2010

Den Bosch, 13 juli 2010

Statenvragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS op grond van artikel 3.2 van het Reglement van Orde.

Geacht college,

Voor commerciële teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in Nederland (die nu nog niet plaatsvindt) zijn een aantal afspraken gemaakt in het convenant co-existentie primaire sector. Deze afspraken zijn echter nog niet volledig uitgewerkt en daarom nog niet van kracht. Het is de bedoeling dat deze afspraken ook gaan gelden voor veldproeven. Op dit moment zijn er dus nog geen regels voor co-existentie rondom veldproeven. Dit is verbazingwekkend omdat deze gewassen in de open lucht tussen andere gewassen worden geteeld en het om experimentele genetisch gemodificeerde organismen (hierna: ggo's) gaat waarvan de risico’s voor mens en milieu nog onderzocht moeten worden. Deze ggo’s zijn niet toegelaten op de markt en mogen niet in de voedselketen terecht komen. Tevens is er geen schadefonds.
In 2008 en 2009 hebben er in Brabant proefvelden met genetisch gemodificeerde mais gestaan (in de gemeenten Gemert-Bakel en Gilze-Rijen). Het gaat hier waarschijnlijk om NK 603 mais van Monsanto, de zogenaamde RoundupReady mais.

1. Welke gewassen van welk bedrijf zijn in 2008 en 2009 ingezaaid?
2. Wat was het doel van de proefvelden in Brabant?
3. Hoe en door wie vindt de monitoring plaats van de proefvelden?
4. Wat zijn de conclusies van de proeven?
5. Worden er in 2010 ook proeven gedaan met ggo-gewassen in Brabant? Zo ja welke?

Volgens onze informatie heeft Monsanto toestemming om in 2010 weer te zaaien maar lopen er procedures tegen deze veldproeven en heeft VROM het advies gegeven om niet te zaaien.

6. Waarom heeft VROM negatief advies gegeven?

Onlangs is in Duitsland gangbare mais besmet geraakt met genetisch gemodificeerde mais , met grote schade als gevolg. De besmetting werd veroorzaakt door ggo-zaden in een partij gangbaar maiszaad. Dit contaminatiegeval en andere vergelijkbare voorvallen die in het verleden uitgebreid zijn gedocumenteerd overtuigen ons ervan dat co-existentie van ggo's, gangbare en biologische landbouw niet mogelijk is. Controle en handhaving op schone zaden en eventuele ggo-vrije zones biedt geen sluitende oplossing. Absolute controle en handhaving is immers niet mogelijk.

7. Wat was in 2008 en 2009 de afstand van de verschillende proefvelden tot andere maisvelden?
8. Wat was in 2008 en 2009 de afstand van de verschillende proefvelden ten opzichte van ggo-vrije bedrijven?
9. Is bekend of bedrijven in de omgeving van de proefvelden ook mais (voor veevoer en/of suikermais voor menselijke consumptie) verbouwden? Zijn de bedrijven in de omgeving op de hoogte gesteld van de proeven?
10. Wat was in 2008 en 2009 de afstand van de verschillende proefvelden ten opzichte van EHS natuur, Natura 2000 natuur of anderszins aangewezen natuurgebieden?
11. Wordt er onderzoek gedaan naar de invloed op de biodiversiteit in de nabijheid van de proefvelden? Zo ja, op welke wijze en wat is hierbij de referentie? Zo nee, waarom niet?
12. Indien er aantoonbare schade ontstaat als gevolg van de proefgewassen, wie is hier dan voor aansprakelijk?
13. Is GS van mening dat er een ruimtelijke functiescheiding zou moeten bestaan tussen ggo-vrije landbouw en ggo-teelt? Zo nee, waarom niet?
14. Is GS van mening dat er een ruimtelijke functiescheiding zou moeten bestaan tussen biologische landbouw en ggo-teelt? Zo nee, waarom niet?
15. Is GS van mening dat er een ruimtelijke functiescheiding zou moeten bestaan tussen natuur en ggo-teelt? Zo nee, waarom niet?
16. Hoe zou een dergelijke functiescheiding in beleid kunnen worden vastgelegd (te denken valt aan bestemmingsplannen, structuurvisie etc.?)
17. Hoe verhoudt de door u geformuleerde opgave om biologische landbouw te stimuleren en ondersteunen zich tot het toestaan van ggo-proefvelden?

BASF overweegt om volgend jaar zetmeel aardappels te gaan telen met een antibiotica-resistentie gen.

18. Bent u bekend met plannen van BASF om bovengenoemde genetisch gemodificeerde aardappelen commercieel te gaan verbouwen in Nederland? Gaat deze teelt mogelijkerwijs ook in Brabant plaatsvinden?

Bij vee, veehouders en in de bodem komt een hoge graad aan antibiotica-resistente bacteriën voor, hetgeen in de humane gezondheidszorg voor grote problemen zorgt.

19. Levert bovengenoemde aardappel extra risico voor dierlijke en menselijke resistentie op? Zo ja, hoe verhoudt een proef met deze aardappel zich tot het bestrijden van antibiotica-resistente bacterien Zo nee, waarom niet?

20. Bent u van mening dat Brabanders recht hebben op een omgeving vrij van genetisch gemodificeerde gewassen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid stappen te ondernemen om Brabant tot ggo-vrije provincie te verklaren?

Interessant voor jou

vragen Providentia

Lees verder

Vragen over openstelling Roovertse Dijk

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer