Vragen over het gebruik van drones boven de Brabantse Wal


Indiendatum: sep. 2014

Schriftelijke vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Dieren aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant betreffende het gebruik van drones boven de Brabantse Wal.


Geacht college,

Op 6 september 2014 vernam onze fractie in de media dat de provincie Noord-Brabant in samenwerking met Natuurmonumenten drones laat vliegen over het gebied de Brabantse Wal, om de verdroging aldaar in kaart te brengen.1 Dit heeft bij ons opgeroepen tot de volgende vragen.

1. Hoe vaak en hoe lang wordt er gevlogen boven het gebied?

2. Hoeveel decibel produceert een drone gemiddeld?

3. Heeft u, voor u startte met het experiment, onderzocht of de drones kunnen leiden tot verstoring van de fauna in het gebied? Zo ja, om welke diersoorten gaat het hier? Zo nee, waarom niet?

4. Als er luchtfoto's worden gemaakt in het gebied, kan dit privacyschending van recreanten op de Brabantse Wal en bewoners van het gebied tot gevolg hebben? Indien ja, wat is voor u de wettelijke grondslag van deze schending? Vindt u de schending evenredig aan het te bereiken doel?

Wij vernemen graag uw reactie.


Met vriendelijke groet,

Ir. Marco van der Wel
Partij voor de Dieren

Indiendatum: sep. 2014
Antwoorddatum: 3 okt. 2014

Wij beantwoorden deze vragen als volgt.

1. Hoe vaak en hoe lang wordt er gevlogen boven het gebied?

Antwoord: Binnen het project wordt per gebied twee keer per jaar een hele dag gevlogen. Voor de Brabantse Wal betekent dit dat er laat in het voorjaar en in de zomer over een oppervlak van 2 tot 4 vierkante kilometer is gevlogen.


2. Hoeveel decibel produceert een drone gemiddeld?

Antwoord: Het aantal decibel dat een drone produceert is afhankelijk van het type. Het aantal decibel van de drone die voor dit onderzoek is gebruikt, bedraagt ca. 60/70 decibel als je er direct naast staat. De geluidsbelasting van een overvliegende drone is afhankelijk van de hoogte waarop deze overvliegt.


3. Heeft u, voor u startte met het experiment, onderzocht of de drones kunnen leiden tot verstoring van de fauna in het gebied? Zo ja, om welke diersoorten gaat het hier? Zo nee, waarom niet?

Antwoord: Ja, dit is onderzocht. Als uitgangspunt voor het vliegen zijn de hiervoor geldende regels voor de N2000-gebieden gehanteerd en is afgesproken om alleen te vliegen buiten het voor de fauna gevoelige seizoen. Voordat werd gevlogen is contact opgenomen met de betreffende terreinbeherende instantie. Deze heeft aangegeven wanneer kon worden gevlogen en heeft gekeken naar eventuele reactie van fauna op het vliegen van de drones. Er is als gevolg van het vliegen met de drones geen afwijkend gedrag geconstateerd.


4. Als er luchtfoto’s worden gemaakt in het gebied, kan dit privacy schending van recreanten op de Brabantse Wal en bewoners van het gebied tot gevolg hebben? Indien ja, wat is voor u de wettelijke grondslag van deze schending? Vindt u de schending evenredig aan het bereikte doel?

Antwoord: Nee, de privacy wordt niet geschonden want in de beelden zijn personen niet herkenbaar. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dan zijn door de overheid regels opgesteld om de privacy van personen te garanderen.
Een gecertificeerd bedrijf, waarvan gebruik is gemaakt, dient zich aan deze regels te houden.


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

Voorzitter, Secretaris

Interessant voor jou

Vragen over het gebied De Luchtballon als vogelrichtlijngebied/N2000-gebied

Lees verder

Vragen over de plannen voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie aan de Rieterweg in Overloon te gemeente Boxmeer

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer