Brabant eet hamburgers tegen klimaat­ver­an­dering


4 juni 2018

Klimaatverandering is hét grote thema van nu. Andere en schone energiebronnen, minder CO2-uitstoot en hergebruik van grondstoffen, dat is onze opgave. Aldus de provincie Brabant als medeorganisator van de Klimaattop Zuid. En wat eet je op zo’n belangrijk evenement? Blijkbaar een broodje hamburger, om te laten zien hoe we met ons voedsel zo veel mogelijk CO2 kunnen uitstoten...

De Partij voor de Dieren heeft er geen goed woord voor over: “onnozel en onverantwoord”. Klaarblijkelijk heeft de provincie Brabant onder de leiding van gedeputeerde Anne Marie Spierings er helemaal niets van begrepen, stelt Marco van der Wel, Statenlid voor de Partij voor de Dieren: “Rundvlees is het meest vervuilende onderdeel van onze maaltijd. Met onze vleesconsumptie stoten we meer broeikasgassen uit dan het verkeer. Keer op keer hebben we de gedeputeerde erop gewezen dat als we het klimaatprobleem willen oplossen, we meer plantaardig moeten eten en vaker vlees moeten laten staan. Dan is het onnozel en onverantwoord om hamburgers te serveren op een klimaattop.”

De Partij voor de Dieren wees ruim tien jaar geleden al op de blinde vlek in het klimaatdebat. De documentaire Meat the Truth wees op de enorme klimaatimpact van de vlees- en zuivelproductie. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het vervangen van dierlijke producten door plantaardig voedsel de beste manier is om je impact op de planeet te verlagen. De productie van vlees en zuivel zorgen voor 60 procent van de broeikasgassen die door de landbouw worden geproduceerd, terwijl ze maar 18 procent van de calorieën leveren. Jan Rotmans, een van de sprekers op de Klimaattop, zei het nog: “mensen die over 10 jaar nog zo’n vette fastfood burger naar binnen werken: succes!”