Geen vang­kooien voor wilde zwijnen


20 juni 2016

De Partij voor de Dieren-fractie heeft navraag gedaan over een verleende ontheffing voor het gebruik van vangkooien voor wilde zwijnen in Zuidoost-Brabant. De ontheffing staat de Faunabeheereenheid (FBE) toe om 15 vangkooien te gebruiken om wilde zwijnen mee te vangen. De gevangen zwijnen zullen vervolgens worden doodgeschoten.

Statenlid Paranka Surminski wil onder andere van het provinciebestuur weten wat het gebruik van de vangkooien rechtvaardigt, aangezien wilde zwijnen niet op basis van hun aantallen bestreden mogen worden, terwijl het aantal zwijnen wel als reden voor het gebruik van vangkooien wordt opgegeven. Surminski wil daarom weten hoeveel schade er door zwijnen is aangericht en of er sprake is van een toename.

De vangkooien worden constant gefilmd, zodat er snel iemand ter plaatse kan zijn indien een dier is gevangen. Surminski wil weten of de beelden openbaar worden gemaakt, inclusief de beelden van het doden van de dieren. Ook wil de Partij voor de Dieren weten of het provinciebestuur daadwerkelijk denkt dat het in een kooi gevangen zijn geen stress oplevert voor wilde zwijnen, of andere dieren die in de vangkooien terecht komen.

Gerelateerd nieuws

SP en PvdD: Laat opbrengsten cultuur terugvloeien in kunsten

Een deel van de opbrengsten/winsten van grote culturele evenementen zou volgens de Brabantse Statenfracties van de SP en PvdD...

Lees verder

Een zaak van leven of dood voor de ganzen

Op vrijdag 24 juni is het zover, Provinciale Staten bespreken dan in het provinciehuis in Den Bosch het initiatiefvoorstel va...

Lees verder