Een zaak van leven of dood voor de ganzen


23 juni 2016

Op vrijdag 24 juni is het zover, Provinciale Staten bespreken dan in het provinciehuis in Den Bosch het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een nieuw ganzenbeleid. De Partij voor de Dieren heeft goede hoop dat Provinciale Staten kiezen voor een diervriendelijk aanpak boven het op grote schaal preventief doden van ganzen.

Een ommekeer in het ganzenbeleid is hard nodig, zegt de partij. Als het plan van de Partij voor de Dieren niet wordt aangenomen, is de Faunabeheereenheid (FBE) van plan om jaarlijks tienduizenden ganzen af te schieten en te vergassen. De FBE heeft zichzelf een doelstand gesteld die volgens de partij feitelijk nooit gehaald kan worden en daardoor wordt het onbeperkt doden van ganzen ingezet.

De Partij voor de Dieren wil met haar initiatiefvoorstel bereiken dat de schade aan de landbouw en het gevaar voor vliegverkeer op een diervriendelijke manier wordt teruggedrongen. Het inrichten van ganzenrustgebieden speelt hierin een grote rol, maar ook de inzet van lasers tegen schade door ganzen. Ook wil de partij dat de ganzen voldoende winterrust krijgen en dat er meer betrouwbare telmethoden van ganzen worden gebruikt dan de huidige tellingen van de jagersverenigingen.

De Partij voor de Dieren vond tijdens de voorbereidende behandeling steun voor een diervriendelijke aanpak bij de fracties van PVV, GroenLinks en Lokaal Brabant. De partij hoopt vrijdag op bijval van coalitiepartijen SP, D66 en PvdA die aangeven tegen het preventief doden van ganzen te zijn en ook een diervriendelijke aanpak willen.

Fractievoorzitter Marco van der Wel zegt dat er talloze diervriendelijke mogelijkheden zijn om landbouwschade door ganzen te voorkomen en dat doden van ganzen niet nodig is: “Het afschieten van ganzen kan geen doel op zich zijn. Het doden van ganzen zonder provinciaal belang is gewoon plezierjacht, en de plezierjacht op ganzen is in 1999 al afgeschaft.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Geen vangkooien voor wilde zwijnen

De Partij voor de Dieren-fractie heeft navraag gedaan over een verleende ontheffing voor het gebruik van vangkooien voor wild...

Lees verder

Veehouderij en volksgezondheid: provincie wacht af

In beantwoording van vragen van de Partij voor de Dieren, heeft de provincie aangegeven in principe een bijdrage te willen le...

Lees verder