Groene Woud niet geschikt voor edelhert


11 januari 2017

Het Groene Woud is te klein om edelherten uit te zetten. Dat vindt de Brabantse Statenfractie van de Partij voor de Dieren. Stichting Brabants Landschap is van plan om nog dit voorjaar een aantal edelherten uit te zetten in het gebied de Scheeken tussen Best en Liempde. De natuurbrug die nodig is voor migratie van de dieren, laat echter nog minstens twee jaar op zich wachten.

De natuurbrug moet komen over de spoorlijn, zodat de edelherten zich veilig tussen twee gebieden kunnen bewegen. Wanneer de herten worden uitgezet voordat de natuurbrug er is, kan dat negatieve invloed hebben op de edelhertenpopulatie, door inteelt, en op de verkeersveiligheid.

De PvdD vindt dat de edelherten niet uitgezet moeten worden, maar dat als het al gebeurt, het pas moet gebeuren als de natuurbrug klaar is. Statenlid Paranka Surminski is in ieder geval geen voorstander van de plannen: β€˜β€™Een hertenpopulatie groeit en heeft een gebied nodig dat mee kan groeien. In een afgesloten gebied is dat onmogelijk. Zo wordt het straks jagen in een groot hertenkamp.”

​> De schriftelijke vragen die hierover zijn gesteld staan hier.

Foto: Martha de Jong-Lantink