Natuur in plaats van vervui­lende Amer­cen­trale is win-win!


9 mei 2018

De Partij voor de Dieren roept Gedeputeerde Staten op de gemeente Geertruidenberg te steunen in haar wens een Biesboschcorridor voor natuur en recreatie te realiseren op de locatie waar nu de Amercentrale staat. De Amercentrale stapt van kolen over op hout als brandstof, maar de Partij voor de Dieren stelt dat dit de transitie naar duurzame energieopwekking vertraagt. De partij ziet meer heil in een natuurtransformatie van het terrein. De ruim anderhalf miljard aan subsidie voor de Amercentrale kan dan ook beter worden besteed, stelt de partij.

Voor de Partij voor de Dieren is het plan van de gemeente Geertruidenberg zeer welkom. Fractievoorzitter Marco van der Wel: “de plannen van de Amercentrale om van kolen over te stappen op hout was ons al een doorn in het oog. Om in het kader van CO2-reductie hout te importeren uit de andere kant van de wereld is natuurlijk van de zotten. Bomen kappen om te verbranden helpt ons ook niet om CO2 vast te houden.”

Van der Wel wijst bovendien op de grote achterstand waar Brabant mee heeft te maken op het gebied van natuurrealisatie: “er moet meer natuur komen, dus dit is een uitgelezen kans die wij als provincie met beide handen moeten aangrijpen.” De Partij voor de Dieren vraagt GS om het proces van de transformatie van het terrein te steunen. Ook zou de partij graag zien dat GS bij het Rijk gaan pleiten voor het Actieplan Bos en Hout. Dit plan is ondertekend door overheidsinstanties en andere organisaties en beoogt de aanleg van 100.000 hectare nieuw bos. “De anderhalf miljard subsidie die de Amercentrale krijgt voor het verbranden van hout uit het buitenland, kan daar natuurlijk een enorme impuls aan geven!”, aldus Van der Wel.

> U vindt de vragen hier.

Gerelateerd nieuws

Betere controle en strengere handhaving op vee-industrie is bittere noodzaak

Overtredingen door veehouders moeten gevolgen hebben voor financiële ondersteuning en vergunningverlening. Dit stelt de Parti...

Lees verder

Opinie: Worden katten weer een schietschijf?

Verwilderde huiskatten vangen, onvruchtbaar maken en weer vrij laten in hun territorium, in het Engels Trap Neuter Return (...

Lees verder