Partij voor de Dieren wil een boom voor elke Brabander


1 februari 2019

Er verdwijnen steeds meer bomen in Brabant, enkele honderden hectares per jaar. Dat is zorgelijk voor de natuur, maar ook zorgelijk voor de gezondheid van Brabanders. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat de provincie voor elke Brabander een boom gaat planten, en komt daarom met een initiatiefvoorstel. Tevens lanceert de Partij voor de Dieren een website waar mensen melding kunnen maken van bomenkap.

Jaarlijks verdwijnen veel bomen
Per jaar verdwijnen er in Nederland gemiddeld 1.350 hectares aan bomen. In de provincie Noord-Brabant worden ook veel bomen gekapt om ruimte te geven aan landschappen met heide en stuifzand. Ook kappen agrariërs steeds vaker bomen op hun terrein omdat zij geen subsidie meer krijgen om de bomen te laten staan. Bovendien worden er in Brabant veel bomen gekapt om plaats te maken voor wegen. Het gevolg is een verlies van heel veel waardevolle bomen. Het aantal hectare aan Brabants bos is daardoor met ruim 3% geslonken van 77.105 ha in 2013 naar 74.641 ha in 2017.

Website en meldpunt
Afgelopen weken kwamen verschillende meldingen binnen van grootschalige bomenkap, soms wel van 1000 bomen tegelijk. Om een duidelijk beeld te krijgen van die bomenkap in Brabant heeft de Partij voor de Dieren een meldpunt geopend. Op basis van de ingestuurde foto’s, met vermelding van locatie, wil de Partij voor de Dieren een beter overzicht krijgen van de bomenkap in Brabant.

Initiatiefvoorstel ‘Voor elke Brabander een boom!’
Op vrijdag 22 februari wordt het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren behandeld tijdens de Provinciale Statenvergadering. Het doel is om Brabant weer rijk aan bomen te maken zodat over enkele jaren meer dan 250 hectare aan bos is aangeplant. Fractievoorzitter Marco van der Wel: “Bomen zijn belangrijk voor de dieren in de natuur, en bomen zorgen voor een gezond klimaat. Daarom vragen we voor ons voorstel ‘Voor elke Brabander een boom!’ een eenmalig bedrag van ruim 21,8 miljoen euro.”