Opinie: Vrede op aarde, vrede in het bos


25 december 2018

In deze periode van vrede op aarde schotelen we elkaar graag iets speciaals voor tijdens de kerstmaaltijd. Je leest in de kranten dat juist om die reden steeds vaker een stukje ree of wild zwijn op tafel wordt gezet. Het is traditie, klaargemaakt volgens oma’s recept, of het is volgens de laatste trend dat je gasten toch een bijzonder hapje wilt voorschotelen. Het moment van ons feestelijk samenzijn en onze gedachten over mededogen zijn voor de in het wild levende dieren echter geen moment van vrede en veiligheid.

Juist in de winter worden dieren, zoals reeën en wilde zwijnen, door jagers grof geschoten en worden familiebanden daardoor wreed uiteen gerukt. In het bos is weinig plek voor mededogen of vrede op aarde, noch voor de gedode dieren, noch voor hun jongen die tevergeefs naar hun moeder zoeken. Aangeschoten dieren worden door een jager achtervolgd met een hond, en eenmaal op de vlucht sterven deze dieren een langzame pijnlijke dood. In Noord-Brabant mogen wilde zwijnen zelfs in kooien worden gevangen om vervolgens met een nekschot te worden afgemaakt. Door jagers zijn er zo in Limburg dit jaar 1012 wilde zwijnen doodgeschoten, en in Noord-Brabant waren dat er 706.

Uit onderzoek (2011) blijkt dat driekwart van de Nederlanders met kerst op vakantie wil. Daarvan geeft 30% aan dat ze dat doen om de kerstverplichtingen te ontvluchten. En uiteindelijk gaat een vijfde ook daadwerkelijk op vakantie. Maar het kan ook anders in deze tijd waarin mensen zich steeds meer bewust zijn van hun ecologische voetafdruk. In deze tijd van klimaatverandering in er niets mis met thuis blijven, samen met je dierbaren. Steeds meer mensen proberen tevreden te zijn met minder; all you need is less at Christmas.

Misschien is het ook wel tijd voor een nieuwe traditie. Want begon kerstmis niet ooit met de minst materialistische persoon op aarde, die sprak over soberheid en mededogen? Is dat niet de werkelijke kerstgedachte: minder consumeren, en meer mededogen voor álle levende wezens, mens en dier?

Geld doneren aan een goed doel met kerstmis is hip. Meer en meer mensen sturen geen kerstkaarten meer en geven geld aan een goed doel naar keuze. In die gedachte kun je ook het wild laten staan, en kiezen voor een vegetarisch of veganistisch kerstmaal. Daarmee draag je direct bij aan vrede in het bos. En met het geld dat je bespaart zou je een duw in de rug kunnen geven aan de voedselbank of het Leger des Heils. Of beter nog, aan de Fauna Opvang in Brabant of het Natuur Hulp Centrum in Opglabbeek. Zo hebben gewond geraakte dieren ook een gelukkige kerst.


Marco van der Wel, Partij voor de Dieren Noord-Brabant
Pascale Plusquin, Partij voor de Dieren Limburg

Gerelateerd nieuws

Geen duimbreed erbij voor Biomoer

De Partij voor de Dieren vraagt aan het college van Gedeputeerde Staten om nu de belangen van omwonenden en natuur voorop te ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil een boom voor elke Brabander

Er verdwijnen steeds meer bomen in Brabant, enkele honderden hectares per jaar. Dat is zorgelijk voor de natuur, maar ook zor...

Lees verder