Wild in de knel? Eerst verdoven!


14 april 2016

Op het terrein van een bedrijf in Oss is op 12 april een ree doodgeschoten terwijl was afgesproken dat het dier zou worden verdoofd en teruggezet in de natuur. De Partij voor de Dieren is van mening dat het dier gered had kunnen worden en wil van het college van Gedeputeerde Staten weten of deze jager rechtmatig handelde. Indien dat niet het geval is wil de partij weten of deze persoon vervolgd gaat worden.

De Partij voor de Dieren vraagt zich ook af of er sprake was van een gevaarlijke situatie en of er mensen in gevaar zijn geweest tijdens deze actie. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werd de verdwaalde ree zonder pardon doodgeschoten en is er ook niet overlegd over de handelswijze of over het gevaar voor andere mensen op het bedrijventerrein. De Partij voor de Dieren wil een procedure waarbij dieren niet a priori worden gedood, maar zo mogelijk teruggezet in de natuur.

Statenlid voor de Partij voor de Dieren Paranka Surminski: "Als je een dier in een dergelijke situatie aantreft en je wilt dat het dier blijft leven moet je dus niet de jagersvereniging inschakelen. We gaan als partij bekijken hoe we het anders kunnen gaan regelen. We denken dan aan een andere procedure waarbij we verplicht een andere instantie inschakelen zoals de dierenbescherming. Die zou door de provincie ondersteund moeten worden bij de uitwerking daarvan."