Provincie moet meer doen tegen stal­branden


11 april 2016

De immense brand in Oirschot, waarbij ongeveer 10.000 varkens zijn omgekomen, maakt voor de Partij voor de Dieren temeer duidelijk dat er meer moet gebeuren om stalbranden tegen te gaan. Bij de Provinciale Staten-vergadering van 15 april dient de partij daarom een motie in.

De partij wil weten welke maatregelen de provincie kan nemen om stalbranden te helpen voorkomen. Statenlid voor de Partij voor de Dieren Marco van der Wel: “Het thema brandveiligheid is te lang blijven liggen bij het Rijk waardoor elk jaar tienduizenden dieren onnodig een afschuwelijke dood sterven in een stalbrand. Het is toch gek dat gezegd wordt dat de veehouderij belangrijk is voor de Brabantse economie, terwijl aan brandveiligheid kennelijk weinig wordt besteed."

De partij is van mening dat veehouders nog lang niet alles doen voor een brandveilige stal. Zo zijn er vaak geen brandmelders of -blussers aanwezig. Ook hebben veel stallen geen goede toegang tot bluswater. Ook simpele maatregelen in de stal, zoals het isoleren van brandgevaarlijke apparaten of regelmatige controle van elektrische installaties, worden niet genomen.

Veel kleine maatregelen kunnen stalbranden voorkomen en bij veel maatregelen kan ook de provincie een rol spelen. Zo zou de provincie moeten aandringen bij het Rijk op meer verplichte maatregelen en meer controle en handhaving op brandveiligheid.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Geen nieuwe kansen voor Bio Spares

Waar moet het naartoe met Bio Spares B.V.? Een waslijst aan overtredingen en een even grote waslijst aan maatregelen die getr...

Lees verder

Wild in de knel? Eerst verdoven!

Op het terrein van een bedrijf in Oss is op 12 april een ree doodgeschoten terwijl was afgesproken dat het dier zou worden ve...

Lees verder