Winters evenement in Best is niet cool!


3 augustus 2018

“Terwijl watertekort in de natuur en de landbouw een groot probleem vormt, wordt er in de gemeente Best sneeuw gespoten. Dit is een wrang contrast.” De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Best middenin een periode van extreme droogte een vergunning heeft afgegeven voor een energie- en waterslurpend evenement.

Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel vraagt zich af hoe het kan dat een gemeente met een wethouder Duurzaamheid ertoe komt om middenin een periode van grote droogte toestemming te geven voor een winters evenement met echte sneeuw. “Lokale overheden hebben een verantwoordelijkheid met betrekking tot de klimaatdoelen en het is dan ook niet ‘cool’ om duurzaamheid zo makkelijk aan de kant te schuiven voor commerciële belangen.” Het evenement is georganiseerd door frisdrankproducent CoolBest en maakt gebruik van dezelfde sneeuw die ook voor de Olympische Spelen wordt gebruikt.

Klimaatverandering manifesteert zich momenteel in langdurige droogte en hitte, Noord-Brabant is zelfs de provincie waar de temperaturen het hoogst oplopen. De natuur en de landbouw hebben veel last van het huidige watertekort. Dat de gemeente Best nu op grote schaal water en energie gebruikt om het Dorpsplein met sneeuw te bedekken, is niet duurzaam en onnozel in een tijd dat klimaatdoelstellingen gehaald moeten worden.

De Partij voor de Dieren ziet energiebesparing als een goedkope en makkelijke stap naar een duurzaam energiebeleid. Daarnaast is het belangrijk om verstandig en spaarzaam om te gaan met water. Van der Wel: “ Het evenement is niet Cool en niet Best. Wanneer de gemeente Best zichzelf serieus neemt en de klimaatdoelen wil halen, dan moet zij zichzelf goed achter de oren krabben of zij dergelijke evenementen nog wil toestaan”.