Bomenkap Sint Anthonis


Indiendatum: dec. 2011

Statenvragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van
GS op grond van artikel 3.2 van het Reglement van Orde.


Geacht college,


Vorige week maand bleek uit een commissievergadering van de gemeente Sint Anthonis dat de gemeente van plan is 6500 eiken in het buitengebied te kappen. Volgens de wethouder is de reden daarvoor dat het onderhoud veel geld kost en dat de verkeersveiligheid van de
kruispunten door verbeterd zicht toeneemt. De wethouder stelt ook dat de kap zal leiden tot toename van de biodiversiteit.
De Partij voor de Dieren vreest dat de economische belangen zwaarder wegen dan de landschappelijke waarden en de (beeld)kwaliteit van de natuur. Onderhoud en snoeien van bomen die het zicht op zijwegen belemmeren zijn een beter alternatief. Door kap van een dergelijk groot aantal bomen blijft er een onaantrekkelijk, verarmd en kaal landschap over. Tevens lijkt er eerder sprake van afname dan toename van biodiversiteit.


Bovendien vindt de Partij voor de Dieren het kappen van gezonde bomen onaanvaardbaar, ook of juist als ze oud zijn. En wat is oud, een eik kan wel 300-500 jaar oud worden. De Partij voor de Dieren ziet niet in op welke manier de biodiversiteit wordt bevorderd door
het kappen van de eiken. Eikels van Amerikaanse eiken zijn onder andere een voedingsbron voor verschillende soorten spechten, gaaien, mezen, kwartels, fazanten, en kraaien. De gewone of zomereik krijgt o.a. gasten als de gaai, de eekhoorn, herten en wilde zwijnen.

De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van de landschappelijke waarden en biodiversiteit binnen de provincie. De Partij voor de Dieren vindt dat deze waarden in het geding zijn.


Graag wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.
1. Is of wordt de provincie betrokken bij het beheersplan beplantingen en laanbomen in het buitengebied van de gemeente Sint Anthonis? Kunt u dat toelichten?
2. Wat vindt de provincie van het feit dat Sint Anthonis een kwart van de 16.000 laaneiken wil gaan kappen?
3. Wat vindt de provincie van de opmerking van de gemeente Sint Anthonis dat door bomenkap van eiken de biodiversiteit toeneemt?
4. Is de provincie het eens met de stelling van de gemeenten Sint Anthonis dat het kappen van 6500 eiken leidt tot een mooier buitengebied? Zo ja, waarom?
5. Hoeveel eiken moeten er worden gekapt om te komen tot het verbeteren van het uitzicht op kruispunten? Kan er ook voor worden gekozen voor meer onderhoud en tijdig snoeien van de bomen? Is de provincie bereidt om in het kader van
verkeersveiligheid zich hiervoor financieel in te zetten? Zo nee waarom niet?
6. Is een reden voor de bomenkap langs de karakteristieke lanen om de toegangswegen tot LOG gebieden te verbeteren door verbreding van de wegen?
7. Bij één van de vier door de gemeente aangedragen bomen is er sprake van om bomen in natuurgebieden te kappen. Wat vindt de provincie daarvan? Worden die gekapte bomen herplant overeenkomstig de Boswet? Mochten die bomen gekapt worden gelden daar de huidige compensatieregels voor?
8. Verwacht de gemeente nog schadevergoedingsclaims op grond van de Boswet?
9. Zijn de omwonenden, gebruikers en eigenaars op de hoogte gesteld van de komende kap? Is er voldoende draagvlak onder de omwonenden en inwoners van de gemeente Sint Anthonis?
10. Is de provincie het met ons eens dat de landschappelijke waarden, door de aanwezigheid van de karakteristieke eiken, een provinciaal belang is? Zo nee, waarom niet?
11. Wanneer de gemeente Sint Anthonis ervoor kiest om de eiken massaal te kappen, is de provincie dan voornemens om de gemeente Anthonis een aanwijzing te geven om de bomenkap tegen te houden? Zo nee, waarom niet?


Met vriendelijke groet,
ir. Marco van der Wel
Partij voor de Dieren

Indiendatum: dec. 2011
Antwoorddatum: 21 dec. 2011

Beantwoording vragen ex. artikel 3.2 van het Reglement van Orde betreffende de geplande bomenkap in de gemeente Sint Anthonis.

21 december 2011

Ons kenmerk 2856793. Directie Ecologie Telefoon (073) 681 24 91 E-mail SMontfoort@brabant.nl

Geachte heer Van der Wel,

Bij brief van 1 december 2011, ingekomen op 1 december 2011, heeft u namens de Partij voor de Dieren-fractie ingevolge artikel 3.2 van het Reglement van Orde voor Provinciale Staten meerdere vragen gesteld. Deze worden als volgt door u ingeleid;

Geacht college,
Vorige week maand bleek uit een commissie vergadering van de gemeente Sint Anthonis dat de gemeente van plan is 6500 eiken in het buitengebied te kappen. Volgens de wethouder is de reden daarvoor dat het onderhoud veel geld kost en dat de verkeersveiligheid van de kruispunten door verbeterd zicht toeneemt. De wethouder stelt ook dat de kap zal leiden tot toename van de
biodiversiteit.

De Partij voor de Dieren vreest dat de economische belangen zwaarder wegen dan de landschappelijke waarden en de (beeld)kwaliteit van de natuur. Onderhoud en snoeien van bomen, die het zicht op zijwegen belemmeren, zijn een beter alternatief. Door kap van zo’n groot aantal bomen blijft er een onaantrekkelijk, verarmd en kaal landschap over. Bovendien lijkt er eerder sprake van afname dan toename van biodiversiteit. Bovendien vindt de Partij voor de Dieren het kappen van gezonde bomen onaanvaardbaar, ook als ze oud zijn. En wat is oud, een eik kan wel 300 – 500 jaar oud worden.

De Partij voor de Dieren ziet niet in op welke manier de biodiversiteit wordt bevorderd door het kappen van de eiken. Eikels van Amerikaanse eiken zijn een voedingsbron voor verschillende soorten spechten, wilde kalkoenen, de Vlaamse gaai, mezen, kwartels, fazanten, kraaien en korhoenders. De gewone of zomereik heeft gasten als de Vlaamse gaai, de eekhoorn, herten en wilde zwijnen. Kortom, behoorlijk veel verschillende diersoorten. De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van de landschappelijke waarden en biodiversiteit binnen de provincie. De Partij voor de Dieren vindt dat deze waarden in het geding zijn. Graag wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Deze vragen beantwoorden wij als volgt:

1. Is of wordt de provincie betrokken bij het beheersplan beplantingen en laanbomen in het buitengebied van de gemeente Sint Anthonis? Kunt u dat toelichten?

Wij zijn als provincie niet betrokken bij het genoemde plan. Het wegen -en wegbermbeheer incl. de beplantingen is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De gemeente heeft dit plan zelf in voorbereiding. Het is normaliter niet gebruikelijk dat wij worden betrokken bij dergelijke plannen van
gemeenten.

2. Wat vindt de provincie van het feit dat Sint Anthonis een kwart van de 16.000 laaneiken wil gaan kappen?
Laanbomen zijn in zijn algemeenheid van waarde voor ons Brabantse landschap. Zowel voor de beleving als de natuurwaarde. Voor het voortbestaan is het echter noodzakelijk dat lanen op enig moment verjongd worden. Het is van oudsher gebruikelijk om volgroeide laanbomen te kappen en te herplanten. Daarnaast kunnen bomen ziek zijn of in slechte staat verkeren. Wij zijn dan ook
niet per definitie tegen het kappen van laanbomen. Het kappen dient echter weloverwogen en zorgvuldig te gebeuren en in overeenstemming met wet- en regelgeving zoals de Boswet en de Flora en faunawet.

3. Wat vindt de provincie van de opmerking van de gemeente Sint Anthonis dat door bomenkap van eiken de biodiversiteit toeneemt?

Het is mogelijk dat in specifieke gevallen de biodiversiteit gebaat is bij het verwijderen van bomen. Bomen kunnen door hun schaduwwerking of dominantie bijvoorbeeld de ontwikkeling van struik- plantensoorten belemmeren. Dit is echter sterk afhankelijk van specifieke omstandigheden. Die
omstandigheden zijn bij ons niet bekend.

4. Is de provincie het eens met de stelling van de gemeenten Sint Anthonis dat het kappen van 6500 eiken leidt tot een mooier buitengebied? Zo ja, waarom?

Onze ruimtelijke visie op het landschap van Brabant is beschreven in de uitwerking gebiedspaspoorten van de Structuurvisie ruimtelijke ordening. Het grondgebied van de gemeente Sint Anthonis valt binnen de beschreven gebieden Peelkern en Peelrand. In de uitwerking hebben wij beschreven dat zowel in het gebied Peelkern als het gebied Peelrand, naast natuur- en landbouwgebieden een halfopen landschap begeleid met lanen kenmerkend is. Wij pleiten er daarom voor deze structuur te behouden.

5. Hoeveel eiken moeten er worden gekapt om te komen tot het verbeteren van het uitzicht op kruispunten? Kan er ook voor worden gekozen voor meer onderhoud en tijdig snoeien van de
bomen? Is de provincie bereidt om in het kader van verkeersveiligheid zich hiervoor financieel in
te zetten? Zo nee waarom niet?

Het is de verantwoordelijkheid van de beheerder van een weg om te beoordelen of er de noodzaak bestaat voor het verwijderen van bomen om het uitzicht op kruispunten te verbeteren. Wij hebben geen regeling die voorziet in de vergoeding van extra kosten voor aanvullend onderhoud. De gemeente is daar zelf voor verantwoordelijk.

6. Is een reden voor de bomenkap langs de karakteristieke lanen om de toegangswegen tot
LOG gebieden te verbeteren door verbreding van de wegen?
Dit is bij ons niet bekend.

7. Bij één van de vier door de gemeente aangedragen geplande scenario’s is er sprake van
om bomen in natuurgebieden te kappen. Wat vindt de provincie daarvan? Worden die gekapte
bomen herplant overeenkomstig de Boswet? Mochten die bomen gekapt worden gelden daar de
huidige compensatieregels voor?

Het gebeurt vaker dat bomen worden geveld in natuurgebieden. Dit is een regulier onderdeel van bosbeheer en kan verschillende redenen hebben zoals bosomvorming ter verhoging van natuurwaarde of houtoogst. Het vellen van bomen in het buitengebied valt onder Boswet. De Boswet kent een meldingsen herplantverplichting. Een initiatiefnemer kan in specifieke gevallen een ontheffing vragen van de plicht tot herplant. Het ministerie van EL&I is bevoegd gezag inzake de Boswet. Bij verzoek om ontheffing van de herplantplicht worden wij verzocht daarover te adviseren. Wij toetsen de activiteiten onder andere aan de Nota Open Bos, het Natuurbeheerplan, de Natura 2000 doelstellingen en de uitwerking de soortenbescherming.

8. Verwacht de gemeente nog schadevergoedingsclaims op grond van de Boswet?

Dit is bij ons niet bekend aangezien dit een gemeentelijke verantwoordelijkheid is.

9. Zijn de omwonenden, gebruikers en eigenaars op de hoogte gesteld van de komende kap?

Is er voldoende draagvlak onder de omwonenden en inwoners van de gemeente Sint Anthonis?
Dit is bij ons niet bekend. Ook de communicatie en voorlichting is een verantwoordelijkheid van de betreffende gemeente of beheerder.

10. Is de provincie het met ons eens dat de landschappelijke waarden, door de aanwezigheid van de karakteristieke eiken, een provinciaal belang is? Zo nee, waarom niet?
Zie antwoord op vraag 4.

11. Wanneer de gemeente Sint Anthonis ervoor kiest om de eiken massaal te kappen, is de
provincie dan voornemens om de gemeente Anthonis een aanwijzing te geven om de bomenkap
tegen te houden? Zo nee, waarom niet?

De minister van EL&I kan (eventueel op advies van de provincie) een kapverbod opleggen ter bewaring van natuur en landschapsschoon. In de praktijk gebeurt dit echter niet vaak. Er moet sprake zijn van opstanden of lanen van een uitzonderlijke natuurwaarde of landschappelijke waarde. Op het moment dat de gemeente een kapmelding doet of dat ons om advies wordt gevraagd door de minister van EL&I zullen wij de concrete plannen op de gebruikelijke wijze toetsen en daar eventueel op reageren.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,
Voorzitter, Secretaris,

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Waterwinning Evides Brabantse Wal

Lees verder

uitbreiding Airpark Seppe

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer