Vragen over de afzet van gedode ganzen in de markt


Indiendatum: jul. 2013

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten betreffende de afzet van gedode ganzen in de markt.

Geacht college,

Op 20 juni jongstleden bereikte ons het bericht dat u een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de mogelijkheden tot afzet van gevangen/gedode ganzen in de markt. U sprak in het bericht over "een goede aanzet om nieuwe wegen in te slaan bij een evenwichtig beheer van de ganzenpopulatie".
Het bericht heeft bij ons de volgende vragen opgeroepen.
Eén van de resultaten van het door de provincie Noord-Brabant opgedragen onderzoek, is dat de vraag uit de markt naar ganzenvlees kan worden gepromoot door 'food-concepten' zoals
barbequepakketten en ganzengehaktballen.

1. Kunnen wij daaruit concluderen dat u ook promotor van de jacht op ganzen bent?

2. Verkiest u de jacht op ganzen boven alternatieven zoals verjaging?

3. Waarom heeft u gekozen voor een onderzoek naar het promoten van ganzenvlees, en niet voor een onderzoek naar alternatieven voor het bejagen van ganzen?

4. Zijn alle ganzen geschikt voor consumptie, of zijn er ook gezondheidsrisico’s? Zo ja, welke? En op welke wijze wordt de voedselveiligheid gegarandeerd?

5. Bent u bereid om, al dan niet door de HAS, ook alternatieven voor het doden van de dieren te (laten) onderzoeken? Zo nee, waarom niet?

6. Wat is uw standpunt wat betreft het doden van ganzen met CO2?

7. Bent u van mening dat ganzen die door middel van CO2 vergassing om het leven zijn gekomen ook geschikt zijn voor consumptie? Zo nee, waarom niet?

8. Hoe staat u tegenover de afspraken die tussen Ganzen7 en IPO zijn gemaakt met betrekking tot de voorgenomen inspanning tot het op Europees niveau mogelijk maken van het op rechtmatige wijze vergassen van ganzen met CO2?1

6. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de voorgenomen inspanning tot het verkrijgen van Europese goedkeuring van het vergassen van ganzen met CO2 in Brabant?

7. Zijn de gemaakte afspraken tussen Ganzen7 en IPO dwingend? Kunt/gaat u van de afspraken afwijken? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?2


Wij vernemen graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,
ir. Marco van der Wel


2 Akkoord uitvoering ganzenbeleid tussen IPO/provincies en de Ganzen 7, d.d. 6 december 2012

Indiendatum: jul. 2013
Antwoorddatum: 20 aug. 2013

Wij beantwoorden deze vragen als volgt.


1. Kunnen wij daaruit concluderen dat u ook promotor van de jacht op ganzen bent?

Antwoord: Nee. De jacht op ganzen is verboden. Echter op basis van beheer en schadebestrijding zullen als gevolg van het ganzenakkoord op landelijk niveau ganzen gevangen en gedood worden, waarna ganzen op verantwoorde wijze kunnen worden geconsumeerd. Dit heeft onze voorkeur boven vernietiging.
De provincie Noord-Brabant gaat invulling geven aan het ganzenakkoord, waarin wordt gestreefd naar een acceptabele en gezonde ganzenpopulatie in Nederland.

2. Verkiest u de jacht op ganzen boven alternatieven zoals verjaging?

Antwoord: Nee. In het verleden is echter gebleken dat ganzen vrij snel wennen aan de ingezette alternatieve middelen. Het is daarom van belang dat middelen afwisselend en door elkaar worden toegepast. In bepaalde gevallen kan afschot van één of enkele dieren, als aanvulling op verjagingsmiddelen, zinvol zijn. De groei van de populatie standganzen, de daarmee gelieerde schade en de optredende overlast bij vliegvelden hebben het G7-akkoord noodzakelijk gemaakt. De hierin afgesproken planmatige reductie van de standganzen en het planmatig wegnemen van de populaties exoten en gedomesticeerde ganzen leidt ertoe dat op termijn de noodzaak tot populatiereductie voor beheer en schadebestrijding sterk zal verminderen.

3. Waarom heeft u gekozen voor een onderzoek naar het promoten van ganzenvlees, en niet voor een onderzoek naar alternatieven voor het bejagen van ganzen?.

Antwoord: De keuze voor bejaging (reductie) van de ganzen komt voort uit het G7- akkoord. Doel van onze opdracht was om te sonderen of en op welke wijzen de consumptie van wild ganzenvlees bevorderd kan worden. Dit om te bezien of er een meer duurzaam alternatief denkbaar is ten opzichte van vernietiging, nu het aanbod van ganzenvlees door het ganzenakkoord gaat toenemen.

4. Zijn alle ganzen geschikt voor consumptie, of zijn er ook gezondheidsrisico’s? Zo ja, welke? En op welke wijze wordt de voedselveiligheid gegarandeerd?.

Antwoord: Gedode ganzen vallen onder de primaire voedselketen. Hierbij is dezelfde regelgeving van toepassing als die gelden voor gehouden dieren. Sedert 2008 is de Nederlandse regelgeving in overeenstemming gebracht met de Europese regelgeving.

5. Bent u bereid om, al dan niet door de HAS, ook alternatieven voor het doden van de dieren te (laten) onderzoeken? Zo nee, waarom niet? .

Antwoord: De Faunabeheereenheid geeft onder onze verantwoordelijkheid uitvoering aan het ganzenakkoord, dat aangeeft dat alle mogelijke methoden worden gebruikt. Wij toetsen vervolgens overeenkomstig ons beleid of dit op een juiste wijze gebeurt.

6. Wat is uw standpunt wat betreft het doden van ganzen met CO2?

Antwoord: Op dit moment is het niet toegestaan beschermde inheemse ganzen te vergassen. Deze methode zal vanaf 2014 wél ingezet mogen worden. Overigens wordt het doden van ganzen met CO2 in het algemeen meer humaan geacht dan andere vormen van doden.

7. Bent u van mening dat ganzen die door middel van CO2 vergassing om het leven zijn gekomen ook geschikt zijn voor consumptie? Zo nee, waarom niet?.

Antwoord: Ja.

8. Hoe staat u tegenover de afspraken die tussen Ganzen7 en IPO zijn gemaakt met betrekking tot de voorgenomen inspanning tot het op Europees niveau mogelijk maken van het op rechtmatige wijze vergassen van ganzen met CO2?

Antwoord: Wij onderschrijven de in het kader van het ganzenakkoord gemaakte afspraken hieromtrent.

9. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de voorgenomen inspanning tot het verkrijgen van Europese goedkeuring van het vergassen van ganzen met CO2 in Brabant?

Antwoord: Het ministerie van Economische Zaken is in nauwe samenwerking met het IPO hiermee belast. De aanvraag hiervoor is 2 jaar geleden voorgelegd aan de Europese Commissie en de procedure zal naar verwachting in 2014 worden afgerond. Na instemming door Brussel dient de minister van Economische Zaken akkoord te gaan met de inzet van dit middel in het kader van beheer- en schadebestrijding.

10. Zijn de gemaakte afspraken tussen Ganzen7 en IPO dwingend? Kunt/gaat u van de afspraken afwijken? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet? .

Antwoord: Als provincie zijn we gehouden aan de uitvoering van het ganzenakkoord, maar per provincie kan bezien worden welke maatregelen voor welk gebied binnen de provincie het meest effectief zijn. Wij onderschrijven de in het kader van het ganzenakkoord gemaakte afspraken en hebben derhalve niet de intentie om hiervan af te wijken.


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

Voorzitter, Secretaris

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Aanvullende vragen over de plannen voor de herintroductie van het edelhert in het Groene Woud

Lees verder

Vragen over het Logistiek Park Moerdijk (LPM), de uitlatingen van gedeputeerde De Boer in BN de Stem en onze zorgen over financiële verliezen van het

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer