Vragen over de implementatie van het elektronisch monitoren van luchtwassers
Indiendatum: feb. 2016
Schriftelijke vragen van de Statenfractie van de Partij voor de Dieren aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant betreffende de implementatie van het elektronisch monitoren van luchtwassers.
Geacht college,
De huidige ervaring bij het bevoegd gezag is dat vooral het uitlezen, verwerken en het interpreteren van (afwijkende) meetwaarden van luchtwassers voor toezichthouders kennisintensief, complex en tijdrovend is. In december 2015 is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu een demoversie van een portal voor het elektronisch monitoren van luchtwassers beschikbaar gekomen.
Dit heeft bij ons geleid tot de volgende vragen.
- Bestaat er naar uw weten een overlap tussen de in december 2015 gestarte demoversie van een portal voor het elektronisch monitoren van luchtwassers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de doelstelling van uit de Brabantse motie Vooronderzoek elektronisch monitoren luchtwassers? (Te weten: het komen tot een Brabant-brede aanpak van het op afstand uitlezen en interpreteren van de gegevens van luchtwassers nadat de knelpunten bij provincie en gemeenten daarbij zijn geïdentificeerd).
- Is het technisch en bestuurlijk gezien mogelijk om de doelstellingen van de huidige demoversie van het ministerie van I&M aan te vullen met de doelstellingen uit de motie Vooronderzoek elektronisch monitoren van luchtwassers?
- Biedt de demo voldoende mogelijkheden om inzicht te krijgen in de juridische, financiële en bestuurlijke knelpunten van het op afstand uitlezen en interpreteren van de gegevens van luchtwassers?
- Zou u door het toevoegen van de doelstellingen uit de motie vooronderzoek elektronisch monitoren luchtwassers aan de demo, deze motie kunnen uitvoeren en aan de hand daarvan een rapportage kunnen opstellen?
- Zo ja, op welke termijn zou de rapportage ongeveer kunnen worden opgeleverd?
- Is er een mogelijkheid om binnen de demo ook aandacht te besteden aan de onderdelen samenwerking en gezamenlijke controle en handhaving van gemeenten en provincie c.q. vanuit de Omgevingsdiensten?
Wij vernemen graag uw reactie.
Met vriendelijke groet,
ir. Marco van der Wel
Partij voor de Dieren
Indiendatum:
feb. 2016
Antwoorddatum: 23 mrt. 2016
Alvorens uw vragen te beantwoorden gaan wij in op de twee projecten die
thans in beeld zijn.
Project Doorontwikkeling, opschaling en implementatie van de demoversie van een portal voor het elektronisch monitoren van luchtwassers
Er is inmiddels een demoversie ontwikkeld van een portal waarmee automatisch de gegevens die op veehouderijen worden verzameld door het elektronisch monitoren van luchtwassers worden bewerkt tot grafieken en rapportages. Een automatische controle of de meetwaarden zich binnen een bepaalde bandbreedte bevinden, behoort tot het ontwerp, inclusief een signaalfunctie bij storingen en meetwaarden buiten de bandbreedte.
Met het onderhavige project van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (hierna I&M) wordt in 2016 ervaring opgedaan met het vrijwillig online aansluiten van veehouders op de demoversie. Voor zover veehouders niet online aansluiten, wordt ervaring opgedaan met het door de toezichthouders laten uploaden naar de portal van data die zij zelf bij de veehouder hebben opgehaald (op memorystick, SD-kaart of anderszins). De ervaringen worden mede gebruikt om de portal te verbeteren.
Transitie zorgvuldige veehouderij: plan van aanpak voor slimmer en efficiënter toezicht
Bij de mededeling aan Provinciale Staten (PS) van 8 maart 2016 (Corsanummer 3915098) hebben wij aangegeven het vooronderzoek zoals bedoeld in de door PS aangenomen motie 31 te richten op de samenwerking tussen gemeenten en provincie. Dit doen wij omdat gemeenten en provincie op het gebied van toezicht op de juiste werking van luchtwassers vanuit verschillende wettelijke kaders een beginselplicht tot handhaving hebben. De bedoeling is om samen met de gemeenten, en vanuit ieders bevoegdheid er voor te zorgen dat alle veehouderijen vóór 2020 ten minste één keer en geïntegreerd worden gecontroleerd op de naleving van het omgevingsrecht.
Gelet op het voorgaande beantwoorden wij uw vragen als volgt.
1. Bestaat er naar uw weten een overlap tussen de in december 2015 gestarte demoversie van een portal voor het elektronisch monitoren van luchtwassers van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de doelstelling van uit de Brabantse motie Vooronderzoek elektronisch monitoren luchtwassers? (Te weten: het komen tot een Brabant-brede aanpak van het op afstand uitlezen en interpreteren van de gegevens van luchtwassers nadat de knelpunten bij provincie en gemeenten daarbij zijn geïdentificeerd).
Antwoord: In motie 31 lezen wij niet dat het vooronderzoek zich richt op het op afstand uitlezen en interpreteren van de gegevens. De doelstellingen van de onderzoeken (zie onze inleiding op de beantwoording) zijn in onze optiek dan ook verschillend en overlappen elkaar niet.
2. Is het technisch en bestuurlijk gezien mogelijk om de doelstellingen van de huidige demoversie van het ministerie van I&M aan te vullen met de doelstellingen uit de motie Vooronderzoek elektronisch monitoren van luchtwassers?
Antwoord: Wij vinden dat een koppeling van beide trajecten geen meerwaarde heeft; wij houden daarom de invulling van motie 31 gescheiden van de pilot van I&M.
3. Biedt de demo voldoende mogelijkheden om inzicht te krijgen in de juridische, financiële en bestuurlijke knelpunten van het op afstand uitlezen en interpreteren van de gegevens van luchtwassers?
Antwoord: Ja, zo heeft de omgevingsdienst Zuidoost Brabant, die uitvoering geeft aan de pilot van I&M, aan ons medegedeeld.
4. Zou u door het toevoegen van de doelstellingen uit de motie vooronderzoek elektronisch monitoren luchtwassers aan de demo, deze motie kunnen uitvoeren en aan de hand daarvan een rapportage kunnen opstellen?
Antwoord: Nee. Zie ook onze antwoorden op de vragen 1 en 2.
5. Zo ja, op welke termijn zou de rapportage ongeveer kunnen worden opgeleverd?
Antwoord: Voor de wijze waarop wij rapporteren verwijzen wij u naar de statenmededeling van 8 maart (corsanummer 3915098). Daarnaast zullen wij u ook de rapportage van het ministerie van I&M inzake de pilot van de portal beschikbaar stellen. Wij zullen er uiteraard voor zorgen dat u adequaat en in samenhang wordt geïnformeerd
6. Is er een mogelijkheid om binnen de demo ook aandacht te besteden aan de onderdelen samenwerking en gezamenlijke controle en handhaving van gemeenten en provincie c.q. vanuit de Omgevingsdiensten?
Antwoord: Nee, daar hebben wij geen invloed op.
Overigens zullen wij bij de uitvoering van ons plan van aanpak, voor zover mogelijk, al wel gebruik maken van de portal. De portal heeft namelijk de potentie in zich om het toezicht op de naleving van de regels voor luchtwassers efficiënter te maken en tegelijkertijd kwalitatief te verbeteren.
Gedeputeerde Staten van Noord Brabant,
de voorzitter, de secretaris,
prof. dr. W.B.H.J. van de Donk mw. ir. A.M. Burger
Interessant voor jou
Vragen over de uitbreiding van een melkveehouderijbedrijf van 150 naar 1344 koeien in Heusden gem Asten
Lees verderVragen over de Noord-Brabantse aanpak van de bijensterfte
Lees verder