Actuele motie Bescherm de Bever in Brabant en zet in op Preventie, Preventie, Preventie


7 juli 2023

De bevers zijn weer in het nieuws. Gisteren om 1 uur berichtte Omroep Brabant dat de provincie het wil toelaten om op voorhand bevers af te knallen, op verzoek van de Faunabeheereenheid (FBE). Nog geen 8 uur later laat het waterschap Aa en Maas weten hier helemaal geen brood in te zien.

Waar zijn we als provincie mee bezig? De provincie vaart hier een eigen koers, de FBE kan alleen maar denken aan doden en schieten, terwijl de wet zegt: we moeten dieren beschermen. De provincie is geen uitvoerder van de Faunabeheereenheid, geen aanjager van het doden van dieren, de provincie is de beschermer van de natuur.

Het werkt ook niet, het doden van bevers. Zoals ook het waterschap aangeeft, ik citeer: "Als je bevers afschiet, komt hun territorium vrij. Dan komt er vanzelf wel een nieuwe aanzwemmen. Die vindt het een mooi plekje en besluit dan daar te gaan wonen. Hoe vaak wil je terugkomen met je geweer? Je kunt dan wel bij zo'n lege burcht gaan posten", aldus de beverspecialist en beleidsadviseur bij waterschap Aa en Maas.

De ontheffing is veel te breed en algemeen, het ziet op alle dijklichamen en waterlopen in de provincie; en het gaat niet alleen om de bescherming van de dijken. En passant wordt doden om gewasschade en andere schades ook nog even meegenomen.

Kortom dit is een heel erg slecht besluit. Onbegrijpelijk, onnodig en onmogelijk. Onbegrijpelijk: een uitgestorven dier wordt geherintroduceerd om het vervolgens weer af te schieten. Onnodig, omdat de graafschade preventief voorkomen kan worden. Onmogelijk, want de bever is beschermd, Europees en nationaal.

Kan de gedeputeerde erop toe zien dat de ontheffing wordt ingetrokken en er meer ingezet wordt op preventieve maatregelen?


> Dit is de toelichtende bijdrage bij deze actuele motie.

Interessant voor jou

Debat duiding ontstane situatie na afbreken onderhandelingen bestuursakkoord

Lees verder

Begrotingswijzigingen in het kader van de rijksbijdragen Klimaat & Energie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer