Bescherm de Bever in Brabant en zet in op preventie, preventie, preventie


Grote meer­derheid van Provin­ciale Staten wil dat bevers dood­ge­schoten mogen worden

7 juli 2023

De provincie wil het toelaten om bevers af te schieten. Gedeputeerde Staten willen hiervoor een zogeheten ontheffing op voorhand voor verlenen, op verzoek van de Faunabeheereenheid (FBE). Ons Statenlid Ellen Putman komt op voor de bever en diende daarom op vrijdag 7 juli een actuele motie in, om de provincie er toe aan te zetten de ontheffing niet te verlenen.

Ellen was er in haar toelichting richting de andere partijen helder over: “Het doden van bevers is onbegrijpelijk, onnodig en onmogelijk. Onbegrijpelijk: een uitgestorven dier wordt geherintroduceerd om het vervolgens weer af te schieten. Onnodig: de graafschade kan preventief voorkomen worden met bijvoorbeeld gaas. Onmogelijk: de bever is beschermd, Europees en nationaal.”

Naast dat bevers levende wezens zijn die onze bescherming verdienen, is het afschieten van bevers ook niet effectief. De plek van een gedode bever zal worden ingenomen door een andere bever, waterschap Aa en Maas geeft dit ook aan. Dijken zijn wel effectief te beschermen met preventieve middelen zoals gaas.

Alsnog stemde een grote meerderheid tegen de motie. Enkel de SP en Volt stemden met de Partij voor de Dieren vóór de motie.

Gerelateerd nieuws

"Systeemverandering is nodig"

"Het is tijd voor gezond verstand, want het is onbegrijpelijk dat de onderhandelingen zijn vastgelopen op de stallendeadline....

Lees verder

Mooie woorden in de goede richting, maar too little, too late

Ondanks dat de Partij voor de Dieren niet in de coalitie zit, ziet zij in het akkoord toch haar invloed terug. Helaas zijn de...

Lees verder