Brabantse coalitie negeert noodkreet omwo­nenden mest­fa­brieken


6 maart 2015

De poging die de Partij voor de Dieren vandaag heeft gedaan om de omwonenden meer te betrekken bij de plaatsing en uitbreiding van mestfabrieken, is door een meerderheid van VVD, CDA, SP en PVV afgeslagen. De motie, waarmee een dialoog met omwonenden zou worden verplicht bij ruimtelijk plannen voor mestfabrieken, haalde het niet, ondanks ondersteuning van GroenLinks, PvdA, 50Plus en de OSN.

De Partij voor de Dieren is teleurgesteld dat de motie het niet heeft gehaald en dat leefbaarheid en volksgezondheid hierdoor niet meer worden betrokken bij de plaatsing en uitbreiding van megamestfabrieken. Fractievoorzitter Marco van der Wel: “Burgers hebben veel minder mogelijkheden om zich uit te spreken over de aantasting van hun leefomgeving, terwijl de overlast van een mestfabriek een behoorlijke invloed heeft op het dagelijkse leven.”

Voorafgaand aan de Statenvergadering waarin de motie werd verworpen werden twee petities aangeboden door wanhopige omwonenden van grote mestfabrieken. “Het is absurd dat zogenaamde volkspartijen als VVD, CDA en SP ondanks zo een duidelijke noodkreet blijkbaar toch er op blijven vertrouwen dat het op de huidige wijze allemaal wel goed komt”, aldus Van der Wel.