Ganzen­advies jagers niet overnemen


12 januari 2016

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie het advies van de Faunabeheereenheid (FBE) voor een Brabants ganzenbeleid niet overneemt en heeft het onderwerp daarom op de agenda van Provinciale Staten gezet. De FBE wil in zes jaar tijd vele duizenden ganzen doden, waarbij alle wettelijke middelen ingezet moeten kunnen worden. Daarmee wordt vooral gedoeld op het afschieten van ganzen, maar vergassen met CO2 is ook een mogelijkheid. De partij wil hiervan afzien en daarentegen inzetten op diervriendelijke preventieve middelen.

De Partij voor de Dieren is ontsteld dat de FBE alleen wil inzetten op het doden van ganzen. Statenlid Marco van der Wel is verbijsterd: “Er zijn heel veel mogelijkheden om op diervriendelijke wijze schade door ganzen te voorkomen. Zo is er onlangs door de Tweede Kamer nog een motie aangenomen over het verjagen van ganzen met laserstralen, wat een zeer succesvol middel blijkt te zijn.” De provincie heeft in eerdere vragen van de partij aangegeven weinig te zien in preventieve maatregelen en in te willen zetten op het massaal doden van ganzen.

Naast het dieronvriendelijke aspect zit het advies van de FBE volgens de Partij voor de Dieren ook financieel niet goed in elkaar. Marco van der Wel: “Uit de cijfers die we hebben opgevraagd blijkt dat de schade die veroorzaakt wordt door ganzen niet opweegt tegen de kosten van massaal vergassen met CO2. Om maar te zwijgen over het individueel afschieten van duizenden ganzen.”

Om een onderwerp op de agenda van Provinciale Staten te krijgen, moeten drie fracties en elf Statenleden daarmee instemmen. Met steun van de PvdA, GroenLinks, D66, de PVV en Lokaal Brabant is daaraan voldaan.