Houdt de provincie de hand boven het hoofd van een illegale mest­fa­briek?


Partij voor de Dieren wil ophel­dering over struc­tureel over­tre­dende mest­fa­briek in Wilber­toord

23 september 2021

De lijst van overtredingen door de co-vergistingsinstallatie op landgoed De Princepeel in Wilbertoord is lang. Sterker nog; de industriële installatie zou er überhaupt niet mogen staan, volgens het bestemmingsplan. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie nu eindelijk optreed en deze situatie niet nog langer blijft gedogen. Statenlid Anne-Miep Vlasveld vraagt Gedeputeerde Staten (GS) om opheldering: “Het kan niet zo zijn dat we enerzijds veehouderijen uitkopen vanwege de stikstofcrisis terwijl we hier een illegale stikstofbron laten uitstoten.”

In maart 2020 is een zogeheten last onder dwangsom opgelegd aan het bedrijf achter de vergistingsinstallatie. Tot op heden is de installatie nog onveranderd in werking. “En dat terwijl burgers hierover meermaals aan de bel hebben getrokken. Zij steken er tijd, geld en moeite in terwijl de overheid het laat afweten. Waarom houdt de provincie de hand boven het hoofd van een illegale mestfabriek? Het is volgens mij wel een verklaring voor het lage vertrouwen in de politiek”, aldus Vlasveld.

Voor de structureel in overtreding zijn de co-vergistingsinstallatie staat een SDE+-subsidie van minstens 53 miljoen euro uit. Vlasveld: “Deze subsidie is bedoeld voor opwekking van duurzame energie, maar wordt nu verspild aan illegale bruine stroom. Mestfabrieken houden de intensieve veehouderij in stand, en draagt daarmee op geen enkele wijze bij het oplossen van de klimaatcrisis.”

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Provinciale Staten willen nog geen afscheid nemen van mestfabrieken

Gedeputeerde Staten (GS) werkt aan een provinciebreed plan voor mestbewerkingslocaties in Brabant. Wij willen eerst een funda...

Lees verder

We hebben geen kerncentrales nodig in Brabant; nu niet, nooit

Goedemiddag allemaal en eet smakelijk. Het had niet veel gescheeld of we hadden meer stappen gezet richting een kerncentrale...

Lees verder