Jachtstop om Afri­kaanse Varkenspest te bedwingen


19 september 2018

De Partij voor de Dieren vraagt vandaag aan het college van Gedeputeerde Staten om de jacht op Wilde zwijnen onmiddellijk te staken om de kans op een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest zo klein mogelijk te houden. De dodelijke ziekte heeft België bereikt, dus het risico voor Nederland is hoog.

Op 13 september 2018 zijn er in België dode Wilde zwijnen gevonden die waren besmet met Afrikaanse Varkenspest. Het vermoeden bestaat dat menselijk handelen de oorzaak is. Jagers kunnen gemakkelijk besmet bloed of uitwerpselen verspreiden en door het opjagen van besmette Wilde zwijnen wordt de kans op verspreiding van de ziekte in Nederland nog eens verhoogd.

Dr. Klaus Depner van het Duitse Instituut voor Epidemiologie, een top-autoriteit op dit vlak, pleit voor een totaal jachtverbod op zwijnen. Zijn conclusie is dat het risico op verspreiding via jachtpraktijken te hoog is, en dat mogelijk besmette dieren zich op die manier verder verspreiden.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marco van der Wel schaart zich achter de woorden van Depner en wil nog meer maatregelen om een uitbraak te voorkomen: "Alle provincies moeten per direct stoppen met drukjacht, maar ook met het vervoeren van vlees en het toelaten van gastjagers in Nederland."