Meet draagvlak voor mest­fa­brieken


22 april 2021

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie gaat meten in hoeverre Brabanders zitten te wachten op mestfabrieken in hun omgeving. Vrijdag dient de partij hiervoor een motie in. “Het draagvlak voor mestfabrieken in Brabant is nog nooit gemeten. Omdat de coalitiepartijen VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant in hun bestuursakkoord duidelijk hebben aangegeven naar maximaal draagvlak op zoek te zijn, ga ik ervan uit dat deze motie wordt aangenomen”, aldus Statenlid Anne-Miep Vlasveld.

Vlasveld hekelt de plannen van gedeputeerde Lemkes (CDA) voor nog meer mestfabrieken in Brabant: “Het houdt de uit de kluiten gewassen vee-industrie in stand, terwijl omwonenden met nog meer overlast te maken krijgen, door stank en af- en aanrijdende strontwagens. Overal in Brabant verzetten burgers zich tegen de mestverwerkingsinstallaties, zowel in het buitengebied als in steden. We kunnen er allerminst zomaar vanuit gaan dat er draagvlak is voor nog meer mestfabrieken.”

Ook steeds meer gemeenteraden keren zich tegen de komst van mestfabrieken in hun gemeenten. Zo zijn hierover in Woensdrecht, Drimmelen en Steenbergen al moties aangenomen. In andere gemeenten liggen zulke besluiten in de pijpleiding. “Als de coalitie haar standpunt over draagvlak serieus neemt, moet er een draagvlakmeting komen voordat Provinciale Staten besluiten over het megamestfabriekenplan van gedeputeerde Lemkes”, stelt Vlasveld.

Gerelateerd nieuws

Maak de Brabantse provinciale wegen weer groen!

Het karakteristieke Brabantse landschap is met een rotgang aan het verdwijnen. Door het kapbeleid van de provincie Noord-Brab...

Lees verder

Massaal afschot van vogels in Oudenbosch moet stoppen!

In Oudenbosch (gemeente Halderberge) worden op een landbouwperceel vlak naast de bebouwde kom allerlei soorten vogels uit de ...

Lees verder