Maak de Brabantse provin­ciale wegen weer groen!


21 april 2021

Het karakteristieke Brabantse landschap is met een rotgang aan het verdwijnen. Door het kapbeleid van de provincie Noord-Brabant dreigt de bekende gemoedelijke provinciale weg met bomenlaan binnenkort tot het verleden te behoren. De Partij voor de Dieren wil daarom dat er in Noord-Brabant weer bomen worden geplant langs de 600 kilometer aan provinciale wegen. Aanstaande vrijdag dient de partij hiervoor een motie in.

In Brabant worden langs de wegen veel bomen gekapt om plaats te maken voor wegverbredingen. De afgelopen jaren zijn er onder andere in de gemeenten Hilvarenbeek, Rucphen en Zundert in opdracht van de provincie honderden bomen gekapt. Met de kap van 76 oude eiken is de N395 ten oosten van Diessen nu ook een kale weg. Veelal zijn de kapwerkzaamheden onderdeel van het breder en veiliger maken van een provinciale weg. Als compensatie worden er op andere locaties weer nieuwe bomen geplant. Wat betreft de Partij voor de Dieren komen er ook nieuwe bomen langs de Brabantse wegen. Op gepaste afstand van de weg, dat wel, en bijvoorbeeld met extra houten vangrails.

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van bomen, en het kappen van gezonde bomen kan steevast rekenen op verzet vanuit de omgeving. Bomen hebben een positief effect op de luchtkwaliteit en nemen CO2 op. Om de veranderingen in ons klimaat (extreme droogte en overstromingen) het hoofd te bieden, wil de provincie Noord-Brabant de komende tien jaar 13.000 hectare nieuw bos aanleggen. Dit plan, de Brabantse bossenstrategie, is in januari 2020 gepresenteerd, maar concrete acties laten op zich wachten. Ook in andere beleidsvelden blijft de vervulling van de ambitie voor meer bomen in Brabant achter, zoals in het Natuurnetwerk Brabant.

Fractievoorzitter Marco van der Wel wil nu een concrete stap zetten voor zowel het klimaat als het behouden van het karakteristieke landschap: "Bomen langs onze provinciale wegen zijn niet alleen tekenend voor het authentieke karakter van het Brabantse landschap, ze zijn ook nog eens ongelofelijk nuttig voor allerlei dieren en vergroten de habitat voor broedende vogels. Voor de automobilist is er ook goed nieuws, laanbeplanting maakt een weg minder ‘saai’ en houdt je alerter tijdens het rijden, en dat geeft een veiligere weg. Bomen planten langs de provinciale wegen levert dus een win-win-win op!"

Gerelateerd nieuws

Dien massaal zienswijzen in tegen bedrijventerrein in Bavel

De Partij voor de Dieren roept inwoners van Bavel en Breda op om zich te verzetten tegen een nieuw groot bedrijventerrein ten...

Lees verder

Meet draagvlak voor mestfabrieken

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie gaat meten in hoeverre Brabanders zitten te wachten op mestfabrieken in hun omg...

Lees verder