Massaal afschot van vogels in Ouden­bosch moet stoppen!


9 juni 2021

In Oudenbosch (gemeente Halderberge) worden op een landbouwperceel vlak naast de bebouwde kom allerlei soorten vogels uit de lucht en zelfs uit de bomen geschoten. Bewoners van het gebied maken zich zorgen om de jachtpartijen zó dichtbij hun huis; er hoeft maar iets mis te gaan en de gevolgen zijn niet te overzien. De Partij voor de Dieren in Noord-Brabant vraagt vandaag aan het college van Gedeputeerde Staten of dit wel volgens de regels verloopt.

Meer dan honderd dode vogels liggen op de grond in het veld naast de Bosschendijk. Er liggen kraaiachtigen, maar ook verschillende soorten duiven en er staat vlakbij iets wat lijkt op een jachthut. Je waant je op een verlaten landbouwperceel, maar als je om je heen kijkt zie je huizen en een appartementencomplex. Een plek waar mensen wandelen en kinderen spelen. Mag er daar gejaagd worden, en op welke gronden? Want als er al sprake is van schade aan gewassen dan moeten er eerst diervriendelijke maatregelen worden getroffen. De vraag is of dat wel gebeurt. De fractie van de Partij voor de Dieren in Brabant wil op die vragen een antwoord van de provincie.

Daarnaast is er de vraag over de verschillende soorten vogels die dood op de grond liggen. Welke soorten vogels zijn er daar allemaal gedood? Fractievoorzitter Marco van der Wel: "Doorgaans krijgt een jager toestemming voor het doden van één of twee soorten vogels, bijvoorbeeld bij gewasschade, maar dan heet dat ‘verjagen met ondersteunend afschot’. Dat betekent niet dat je zomaar honderden vogels uit de lucht of de bomen mag gaan schieten. Hier liggen allerlei soorten door elkaar, dat is illegaal en het lijkt daardoor meer op stroperij. Genoeg reden voor ons om er voor te zorgen dat er iemand van de Omgevingsdienst langs gaat om alles te controleren."

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Meet draagvlak voor mestfabrieken

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie gaat meten in hoeverre Brabanders zitten te wachten op mestfabrieken in hun omg...

Lees verder

'EDGE' in Eindhoven gaat over het randje van natuurbescherming

Met de komst van woon- en werkcomplex EDGE, pal aan de oever van de Dommel in Eindhoven, zal de natuur aan ruimte moeten inbo...

Lees verder