Megastal in Spoordonk komt er voorlopig niet


17 september 2019

De megavarkensstal in Spoordonk, die tegen natuurgebied de Kampina zou komen te staan, kan voorlopig niet worden gebouwd. Dit blijkt uit de antwoorden van Gedeputeerde Staten (GS) op vragen van de Partij voor de Dieren. Statenlid Anne-Miep Vlasveld beschouwt het als een keerpunt: “De uitstoot van stikstof van megastallen zoals die in Spoordonk is zo extreem hoog, dat het de natuur en alles wat er in leeft letterlijk kapot maakt. Dat er nu een einde komt aan deze vergunning toont aan dat er sprake is van een trendbreuk, het is het begin van het einde voor megastallen in Brabant.”

In augustus heeft de Bossche bestuursrechter drie vergunningen voor de varkensmegastal aan de Logtsebaan in Spoordonk van tafel geveegd. De rechtbank stelde dat de stal voor 16.000 varkens te schadelijk is voor het nabijgelegen Natura 2000-gebied de Kampina. GS lijken zich te kunnen vinden in deze uitspraak, omdat de uitstoot extreem hoog is. In de beantwoording van de Partij voor de Dieren-vragen geven GS aan daarom niet in hoger beroep te gaan.

Vlasveld hoopt dat het tij nu is gekeerd: “Het is nu van belang dat we als provincie hiervan leren, dat we de natuur beter gaan beschermen door geen vergunningen meer te verlenen voor megastallen, en het landbouwbeleid zo te vormen dat de megastallen een voor een verdwijnen. We moeten als provincie nu eindelijk de keuze maken voor grondgebonden landbouw, stoppen met de export van dieren en vlees, om zodoende te eindigen met 70 procent minder landbouwdieren.”