Provincie moet in actie komen tegen gigastal Heusden


19 september 2019

De Partij voor de Dieren gaat uit van de mogelijkheid dat de rechter de vergunningen voor de gigastal in Heusden (gemeente Asten), voor 1344 koeien, van tafel zal vegen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de provincie of burgers bezwaar maken op de omgevingsvergunning van de gemeente. “Het is duidelijk dat die stal er niet moet komen. We moeten niet nog meer ruimte maken voor stikstof, alleen omdat een curator het verlies van een faillissement wil minimaliseren”, stelt Statenlid Anne-Miep Vlasveld. Met schriftelijke vragen roept zij Gedeputeerde Staten (GS) op om in actie te komen.

De omringende natuurgebieden in de Peel hebben vanuit veehouderijen al vele jaren lang hoeveelheden stikstof te verduren, die vele male groter zijn dan wat de gebieden maximaal aankunnen. “De natuur gaat er letterlijk kapot van en door deze stal wordt dat mogelijk nóg erger”, aldus Vlasveld. Volgens het Brabantse Partij voor de Dieren-Statenlid is niemand gebaat bij de vergunning; gemeente, provincie en omwonenden zijn tegen de monster-stal en er is zelfs geen veehouder bij gebaat, omdat het bedrijf failliet is. Een papieren melkkoe dus, maar wel een die in de toekomst voor veel problemen kan zorgen.

De Partij voor de Dieren pleit voor een krimp van 70 procent van het aantal landbouwdieren in Brabant, en een stop op vergunningen voor megastallen. Vlasveld: “Ten behoeven van de natuurdoelen, de leefbaarheid, volksgezondheid, dierenwelzijn en de klimaatcrisis is de provincie genoodzaakt haar landbouwbeleid aan te passen. We kunnen niet meer doorgaan met het faciliteren en financieren van de intensieve veehouderij. Na jarenlang dweilen wordt het tijd om eindelijk eens de kraan dicht te draaien.”

Gerelateerd nieuws

Megastal in Spoordonk komt er voorlopig niet

De megavarkensstal in Spoordonk, die tegen natuurgebied de Kampina zou komen te staan, kan voorlopig niet worden gebouwd. Dit...

Lees verder

Kies voor natuur in Gildebosch Waalre

De Partij voor de Dieren is van mening dat het plan voor de aanleg van nieuwe natuur in gebied Gildebosch in Waalre voorrang ...

Lees verder