Provin­ciale Staten kiezen weer voor te veel lawaai van vliegveld Seppe


4 februari 2022

Partij voor de Dieren heeft als enige fractie tegen het nieuwe beleid voor vliegveld Seppe gestemd. Statenlid Anne-Miep Vlasveld: “De gedeputeerde gaf zelf al aan dat het vliegveld nog steeds meer lawaai kan gaan maken dan het nu al doet. Dat moet juist minder worden, en daar hadden we nu een eerste stap in kunnen zetten.” Vlasveld gaat bij de bespreking van het provinciale luchtvaartbeleid, binnenkort, dan ook vol inzetten op een daling van het aantal vluchten in Brabant.

Wij willen een vlucht naar voren, en we gaan voor een brede discussie over de geluidsruimte voor luchthavens en de effecten daarvan. “Het is gek dat we enerzijds onze leefomgeving gezonder willen maken, maar ondertussen de omwonenden van het vliegveld belasten met onnodig veel geluidsoverlast. Bij de coalitiepartijen is het besef van het verband tussen rondvliegende vliegtuigen en gezondheid blijkbaar nog niet geland”, aldus Vlasveld.

In 2013 is er al een fout gemaakt bij de berekening van het maximale geluid dat met helikopters op vliegveld Seppe gemaakt mag worden. Er is gerekend met het allerzwaarste type helikopter, de Sikorsky S61, terwijl die zware types daar nooit vliegen. Vlasveld: “Dit is in 2016 ook al aangekaart door een deskundig instituut, het NLR, maar die fout is ook met dit nieuwe voorstel niet hersteld. “Vliegveld Seppe heeft hierdoor nog steeds meer geluidsruimte dan waar het recht op heeft. De omwonenden hebben dus te vrezen voor nog meer geluidsoverlast, ook in het weekend en met name in de zomer.”

We stelden voor om het NLR de berekeningen van de geluidscontouren van deze wijzigingsverordening te laten beoordelen, en dienden daarvoor een motie in, samen met de SP en 50plus. De motie kreeg helaas geen meerderheid en werd verworpen.

Gerelateerd nieuws

380 kV, zorg ook voor de natuur!

De Partij voor de Dieren wil aanstaande vrijdag tijdens de Provinciale Statenvergadering een duidelijk signaal afgeven aan he...

Lees verder

Partij voor de Dieren maakt opmars in Noord-Brabant

De Partij voor de Dieren doet op 16 maart 2022 voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Brabant. In Den B...

Lees verder