Wilde zwijnen: Partij voor de Dieren wil leef­ge­bieden en onaf­han­kelijk advies


“Beleid bepaald door hobby­jagers is achter­haald en niet effectief”

10 mei 2019

“Het advies over wilde zwijnen-beheer is eenzijdig en moeten we niet overnemen”, stelt de Partij voor de Dieren vandaag, tijdens een bijeenkomst over dit onderwerp. Volgens de Partij voor de Dieren worden de belangen van wilde zwijnen in het advies niet behartigd en is de jacht op zwijnen geen goed middel om de Afrikaanse Varkenspest (AVP) te bestrijden. De partij stelt voor om leefgebieden voor de dieren in te stellen, en staat daarin niet alleen.

De Partij voor de Dieren steunt de Dierenbescherming en de natuurorganisaties die leefgebieden voor zwijnen willen inrichten, zoals bijvoorbeeld op de Veluwe het geval is. Andere provinciale partijen zijn ook kritisch op de intensivering van het afschot, en willen ook nog eens serieus onderzoek doen naar de mogelijkheden van leefgebieden voor wilde zwijnen. “De voordelen van deels omheinde leefgebieden zijn onderbelicht, maar niet onbelangrijk. Minder risico op aanrijdingen, minder landbouwschade en natuurlijke de positieve bijdrage van wilde zwijnen aan het ecosysteem”, aldus Van der Wel.

Bij bejaging slaan wilde zwijnen op de vlucht en dan wordt de kans op verspreiding van de AVP alleen maar groter. Daarna herstelt de populatie zich weer snel, doordat de zeugen meer jongen krijgen. Soorten als het wilde zwijn zijn daarom niet te beperken door jacht. Bovendien zorgt het jagen ook voor stress bij de andere dieren in een gebied. De Partij voor de Dieren komt zo snel mogelijk tegen het advies in opstand met een motie.

Gerelateerd nieuws

Geen theaterspektakel in beschermde Biesbosch

De Partij voor de Dieren wil van het college van Gedeputeerde Staten weten waarom theatervoorstellingen in de Biesbosch worde...

Lees verder

Gen-X is gevaar in Noord-Brabant!

De Partij voor de Dieren wil dat de vergunning aan Chemours in Dordrecht voor de directe lozing van maximaal vijf kilo aan de...

Lees verder