Doe stroper van Ruimel de das (strop) om!


28 april 2020

Het doden van een das is een milieuovertreding en strafbaar. Recent is bij Ruimel, in gemeente Sint-Michielsgestel, toch een das doodgeschoten. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie er alles aan doet om de dader op te sporen. De partij vraagt aan de provincie om aangifte te doen. Statenlid Marco van der Wel: “We willen dat sporen zo snel mogelijk worden veiliggesteld en ook dat er een buurtonderzoek wordt gedaan.”

Van der Wel wil dat de provincie inzet op een maximale strafeis, een maand gevangenisstraf en 4100 euro boete: “Er loopt iemand met een geweer rond, die de wet aan zijn laars lapt. Het is met wat we nu weten een geoefende schutter, die de dood van een das en haar jongen op zijn geweten heeft. Gezien het profiel is het zeer waarschijnlijk dat deze persoon dit vaker doet. Volgens de partij is dat zorgelijk en moet deze persoon zo snel mogelijk worden gevonden en bestraft.”

Namens Samen Sterk in Brabant (SSiB), een samenwerkingsverband van o.a. de provincie en de politie, zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in het buitengebied actief, o.a. om stroperij tegen te gaan. Van der Wel wil van GS weten of SSiB voldoende capaciteit heeft om hier nader onderzoek naar te doen. Volgens de partij is het goed mogelijk dat buurtbewoners iets hebben gezien of gehoord hebben wat kan leiden naar de dader.