Laat Wilde Eend met rust!


14 oktober 2020

Het gaat slecht met de vertrouwde oer-Hollandse Wilde Eend, met zijn kenmerkende groene kop. Ten opzichte van dertig jaar geleden is er nog maar een derde van de populatie wilde eenden in Brabant over. De Partij voor de Dieren wil daarom dat er in Noord-Brabant niet meer op gejaagd wordt. Aanstaande vrijdag dient de partij daarom een motie in om de jacht op wilde eenden te verbieden.

Volgens gegevens van SOVON is het aantal wilde eenden in Brabant gedaald van 30.000 dieren in 1990 naar 10.000 in 2020, en daalt het aantal wilde eenden met meer dan 5% per jaar. Sovon heeft 2020 uitgeroepen als Jaar van de Wilde Eend en zoekt naar mogelijke oorzaken van de afname van het aantal wilde eenden. De Partij voor de Dieren trekt zich het lot van de Wild Eend aan en wil dat de provincie nu ingrijpt.

Statenlid Marco van der Wel ziet het zelf ook en maakt zich zorgen: "Ik wandel geregeld door de natuur en het valt ook mij op dat er steeds minder eenden te zien zijn. Bizar dat er op deze dieren gejaagd mag worden, zeker als je bedenkt dat er geen enkele reden is voor de jacht op de eend dan de hobby van een paar mensen!" Van der Wel roept aanstaande vrijdag Gedeputeerde Staten op om de regering te vragen om de jacht op de Wilde Eend te verbieden, en het dier van de landelijke lijst met vrij bejaagbare soorten te halen.

De lijst met vrij bejaagbare dieren, waar de eend naast onder andere konijnen en fazanten op staat, is in handen van het Rijk, dus daar kan de provincie niet direct iets aan veranderen. "Natuur is een kerntaak van de provincie, en als provincie zijn we wel verantwoordelijk voor onze natuur en ook de dieren die er in leven. Met deze zorgelijke situatie voor de Wilde Eend moeten we nu dus ingrijpen."