Stop vóór de zomer met vluchten ná 23 uur op Eindhoven Airport


Aandeel­houder Provincie moet zich inzetten voor leef­baarheid rond lucht­haven

2 oktober 2019

De Partij voor de Dieren vraagt Gedeputeerde Staten (GS) zich in te zetten voor een zo snel mogelijke stop op vluchten na 23 uur op Eindhoven Airport. Het luchthavenbestuur beweert dat dit pas eind 2020 mogelijk is, maar de minister van infrastructuur is daar niet van overtuigd. Zij wil dat vanaf maart 2020 geen late vluchten meer worden gevlogen. Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel deelt deze mening en vraagt de provincie, als aandeelhouder van de luchthaven, zich achter de minister te scharen.

Een commissie onder leiding van Pieter van Geel gaf eerder dit jaar advies uit over maatregelen om de overlast van Eindhoven Airport te verminderen. Het zo snel mogelijk stoppen van de late vluchten is één van de adviezen. Van der Wel wil van GS weten of de provincie zich al sterk heeft gemaakt voor een dergelijke stop van geplande vluchten na 23 uur, en hoe GS hier verder invulling aan gaan geven. Van der Wel: “Als we dit al niet voor elkaar kunnen krijgen, heb ik weinig vertrouwen in de andere noodzakelijke maatregelen.”

De Partij voor de Dieren pleit voor een algehele krimp van de luchtvaart. “In het kader van de klimaatcrisis kunnen en willen we niet om de vliegbewegingen heen. Ook in het kader van de PAS-uitspraak, over de veel te hoge stikstofuitstoot in Nederland en Brabant, kunnen we niet aan de invloed van Eindhoven Airport voorbij. Krimp van de luchtvaart is dan als het ware ‘twee vliegen in één klap’, stelt Van der Wel.