Meer inzet op natuur­herstel, natuur­in­clu­sieve akkerbouw en grond­stof­be­sparing


Drie aange­nomen moties bij behan­deling van begroting 2024

3 november 2023

Wij hebben tegen de provinciale begroting voor het jaar 2024 gestemd, omdat we niet kunnen instemmen met ruim 60 miljoen euro bezuiniging op natuur, terwijl de Brabantse natuur keihard herstel nodig heeft. Toch hebben we met een aantal aangenomen moties wat positieve punten kunnen toevoegen.

Natuur­netwerk Brabant in de versnelling
Om de randen van de Natura 2000-gebieden te kunnen herstellen, verwacht de provincie een flink geldbedrag van het Rijk. Omdat het maar zeer de vraag is of dat geld ook echt komt, is ons voorstel aangenomen om in die zogeheten bufferzones alvast voorbereidingen te treffen, voor herstel van de natuurwaarden. Want we hebben geen tijd te verliezen om de Brabantse natuur weer gezond te krijgen.

Nieuwe grond­banken inzetten voor omscha­keling naar natuur­in­clu­sieve akkerbouw
De provincie start een nieuw project, de inrichting van zogeheten grondbanken, om boeren nabij Natura 2000-gebieden natuurvriendelijker te kunnen laten boeren. Een meerderheid van Provinciale Staten was voor ons voorstel om daarbij specifiek ook mogelijkheden te bieden aan veehouders die willen omschakelen naar natuurinclusieve akkerbouw.

Motie SMART plan voor reductie grondstoffenverbruik
Tot slot is ook onze motie aangenomen over duidelijke, afrekenbare doelen voor het provinciale beleid om in 2030 het grondstoffengebruik te halveren. Het is een positieve ambitie, maar ook een grote opgave. Het is dus belangrijk om duidelijk te hebben welke stappen en tussendoelen we willen behalen.

Gerelateerd nieuws

Wisseling van de wacht binnen PS-fractie

Het fractievoorzitterschap wordt overgedragen van Nikky naar Ellen. Nikky meldt daarover het volgende: "Helaas heb ik problem...

Lees verder

Overlast van luchthaven Seppe - eindelijk hebben omwonenden gelijk gekregen

Na vele jaren hebben de omwonenden van luchthaven Seppe eindelijk hun gelijk gekregen: de Raad van State (RvS) heeft de provi...

Lees verder